Jól lehet kukkolni 71 gigapixelen

2010.07.29. 16:26
Fontos dokumentumértékkel is bír a Budapestről készített 71 gigapixeles panorámafotó. Kiderül belőle például, hogy május 25-én Budapesten volt, aki cigizett az erkélyén, más a lábát lógatta ki az ablakon, valaki tiltott helyen parkolt, két ember pedig ölelkezett. Meztelen nőt és pisztolyt tartó kezet nem találtunk, de egy helyen ráleltünk a fa tetején gubbasztó titokzatos Budai Faunra.

A magyar 360 World stúdió nemrég készítette el a világ legnagyobb fényképét. A János-hegyi kilátóról készített 71,3 gigapixeles kép kiváló felbontást ad. A kamera közelében lévő házak erkélyére, sőt nappalijába is belátunk. A kép május 25-én készült, de nem beszélhetünk pillanatfelvételről, hiszen a panorámaképet alkotó 6000 kép elkészítéséhez 3 és fél órára volt szükség. A kép egyes részletei délután kettőkor készültek, mások késő délután, mondta Mihályfi Zsolt a 360 World projektvezetője.

Mivel a kép a János-hegyi kilátóból készült, ebből a távolságból már nem lehet személyiségi jogokat sérteni, a képen ugyanis még a legnagyobb zoomolásnál sem vehető ki egyetlen rendszám és arc sem. A kép mégis érdekes információt ad arról, mit csináltak az emberek Budapesten 2010. május 25-én. Sajnos nem találtunk meztelen nőt, és, mint Antonioni Nagyításában, pisztolyt tartó kezet és holttestet sem a bokorban, de a lefotózott szituációk minden kukkolónak (és ki nem az?) érdekesek lehetnek.

Volt, aki az erkélyén ücsörgött

Volt, aki cigire gyújtott.

Volt, aki madarakkal siklóernyőzött.

Voltak, akik ölelkeztek.

Volt, aki kilógatta a lábát az ablakon.

Volt, aki nézett ki az ablakon.

Volt, aki pózolt. A stúdiónak két beépített embere volt. Ők tudtak arról, mikor készül a kép, ezért sziklamászás közben felmentek és alakzatba álltak egy kilátó tetején.

Volt, aki tiltott helyen parkolt.

Voltak, akik szomszédoltak.

Volt, aki dolgozott.

A 360 World stúdió néhány házra utólag, digitálisan elhelyezte saját és támogatói logóját.

És ez nem trükk. Megtaláltuk a fa tetején gubbasztó titokzatos Budai Faunt is.

(A képekre kattintva bővebb galéria nyílik a felületes, pár órás böngészésünk alatt felfedezett érdekességekkel.)