Kamut parkot nevez el az Indexről

2010.07.29. 08:04
Egy Békés megyei falu nyerte az Index utca elnevezésére kiírt szavazást. A Békéscsabától 20 kilométerre fekvő Kamut kiélezett küzdelemben nyerte el a jogot, hogy közterületet nevezzen el az Indexről. A leendő Index.hu park 4449 négyzetméter alapterületű, és 85 méterrel magasodik a tengerszint fölé. Pont jó lesz.

Megszületett a hivatalos végeredmény: egy 1000 lelkes békési falu, Kamut nyerte a szavazást, amelynek tétje az volt, melyik magyarországi település nevez majd el utcát, teret vagy parkot az Indexről. A döntőben Kamut a Balaton-közeli Zalaköveskutat győzte le elképesztően szoros versenyben (a végeredmény 1165-1026). Az előző fordulókban szintén két zalai településsel, Ligetfalvával és Gyenesdiással küzdött meg sikeresen.

Bár a 25 lelkes Zalaköveskút sokak szívét megdobogtatta (az Indexen belül is lelkes rajongótábor szurkolt Pista bácsinak, a polgármesternek), Kamut teljesen megérdemelten nyert, főleg mert talán ez a település tette a legtöbbet a sikerért.

A helybéliek a verseny alatt minden erejükkel küzdöttek, mozgósítottak és kampányoltak, miközben a Békés Megyei Hírlap folyamatosan közvetített a szavazásról, és volt, hogy csaknem egy teljes oldalt szentelt a kezdeményezésnek. („Olykor az őrült ötleteket is komolyan kell venni, mi több, sok esetben az őrült ötletekkel lendíthető előre a világ” – írta Korbely György Google City, Index utca című cikkében.)

A Csaba Rádió, a Torony Rádió és a helyi Juventus is buzdított a szavazásra, a kamutiak a szavazók között strucctojást sorsoltak, sőt  a leendő Index.hu parkot puszta jófejségből már azelőtt bewifisítették, hogy elkezdődött volna a szavazás.


Nagyobb térkép

Kanalas Sándor programozó, a kamutiak motorja még azt is megtette, hogy felhívta az ellenfél Zalaköveskút polgármesterét, és gratulált neki a döntőbe jutáshoz. A beszélgetés baráti hangulatban zajlott, a felek kölcsönösen biztosították egymást jóindulatukról.

A győzelemhez nyilván az is hozzájárult, hogy Kamut konkrét elképzelésekkel indult a versenyben: a helyiek elhatározták, hogy ha győznek, egy a woodstocki fesztiválhoz hasonló rendezvénnyel ünneplik meg a névváltoztatást.

Kolbász, pálinka, strucc

A falu mezőgazdaságból él, főleg búzát, kukoricát, árpát termesztenek a környéken, de van paradicsom és paprika is, nem beszélve a régió büszkeségeiről, a csabai kolbászról és a békési pálinkáról. További nevezetességek: templom, kultúrház, kocsma, mint minden rendes faluban. Külön élmény a struccfarm, ami némileg tájidegen ugyan, de nem is helyben fogy a strucc, hanem Belgiumban és Franciaországban.

Kamut presents: Index.hu park

Kamut, ami Békéscsabától 20 kilométerre fekszik, és elsősorban a városból érkező turistaforgalomban látja a jövőt, egy 1129 négyzetméteres füves parkot nevez el az Indexről. A 85 méter magasan fekvő, szemre sík területet korábban Rózsadombnak nevezték, mert rózsák nőttek rajta, hivatalos neve viszont eddig nem volt. Nemsokára Index.hu parknak hívják.

„Sokkal nagyobb volt a lelkesedés, mint amire számítottunk – mondta Kanalas Sándor a szavazás utolsó fordulójáról, ami szerdán délben ért véget. – Az elején 50-70 szavazat lemaradásban voltunk, és kicsit nehéz volt megmozgatni az embereket, de szerencsére a kamutiak lelkesek, és minden csatornán próbálkoztak, még a Facebookon és az iWiWen is. Nem nagyon van olyan ember a faluban, aki ne hallott volna az Index.hu parkról, és olyanok is szavaztak, akik addig nem, vagy csak nagyon keveset interneteztek. Volt, aki a rádiós kívánságműsorban úgy kért számot, hogy szavazzatok Kamutra, és nem tudtam úgy elmenni a boltba, hogy ne kérdezzék, hol tartunk.”

Egy oldal a Békés Megyei Hírlapból
Egy oldal a Békés Megyei Hírlapból

„Nagyon köszönjük mindenkinek, megyén belül, megyén kívül, országon belül, országon kívül” – mondta Balog Imréné polgármester, amikor értesült a szavazás eredményéről. Most már csak az adminisztratív teendők vannak hátra: a képviselő-testület augusztus 12-én összeül, és ha minden jól megy, hoz egy határozatot arról, hogy a Rózsadombot ezentúl Index.hu parknak nevezik. A névadó ünnepség, amelyen az Index nagy erőkkel képviselteti majd magát, azután jöhet, hogy az illetékes földhivatal bejegyzi a változást. És akkor Woodstock.