Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kirúgták az észak-magyarországi zöldhatóság vezetőjét

2010.07.29. 12:09
A felsőzsolcai áradás miatt kirúgta az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Illés azt is bejelentette, hogy a CBA nem építheti fel logisztikai bázisát a Sajó árterében.

Felmentette az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. A döntés előzménye, hogy a júniusi árvíz elöntötte Felsőzsolca nagy részét, és vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy ebben szerepe volt-e annak, hogy korábban a Sajó árterén több bevásárlóközpont kapott építési engedélyt.

A döntést Illés Felsőzsolcán jelentette be, ahol bjáráson vett részt a helyi képviselőkkel és a hatóság vezetőjével, Pintér Istvánnal. Döntését Pintér szakmaiatlan, jogszabályokat sértő döntéseivel és nem megfelelő munkavégzésével indokolta.

A hatóság vezetésével Kopácsi Évát bízta meg. Kopácsi eddig is a felügyelőségen dolgozott.

Illés azt is bejelentette, hogy visszavonják a CBA-nak a már az árvíz után, június 9-én kiadott építési engedélyt. A CBA logisztikai központot épített volna a Sajó árterébe. "Szó nem lehet arról, hogy nagyvízi mederben, ilyen helyzet után bárki bevásárlóközpontot építsen" - jelentette ki Illés.

Az államtitkár azt mondta, javasolni fogja, nevezzenek ki miniszteri biztost a borsodi régió árvízproblémáinak kezelésére. Illés szerint 4-5 milliárd forintra lenne szükség védművek, záportározók, átereszek építésére, amelyekkel a következő árvizek megelőzhetők.