A vízügyi igazgató szerint ő nem hibás semmiben

2010.07.30. 16:13
A csütörtökön felmentett igazgató szerint a vízügyi felügyelet jogszerűen járt el, és ők nem hibásak semmiben, hiszen a Miskolc és Felőzsolca közötti árterületre nem ők adták ki az építési engedélyt, sőt, már évekkel korábban kezdeményezték, hogy a területet ne lehessen beépíteni.

Szakszerűen és jogszerűen végzi munkáját az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, ezt számos ügyészségi, felügyeleti szervi, és más szervezetek által végzett ellenőrzés is igazolta - közölte Pintér István, a felügyelőség csütörtökön felmentett, de teendőit augusztus ötödikéig még ellátó igazgatója pénteken.

Pintér István közleményében azt írja: csütörtökön vette kézhez felmentését, amely "semmiféle indokolást nem tartalmaz".

A miskolci Auchan áruházat is elöntötte a víz
A miskolci Auchan áruházat is elöntötte a víz

A híresztelésekkel ellentétben építési engedélyt nem ad ki a felügyelőség, azt az önkormányzat adja ki - mondta az igazgató.

Valamennyi ártérre vonatkozó hatósági engedélyt és szakhatósági állásfoglalást az önkormányzattól független szervezet, jelen esetben az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság véleményére kell hogy alapozzanak, ártérben nem lehet építkezni a hozzájárulásuk nélkül.

Pintér szerint ez a Miskolc környéki, Felsőzsolcát érintő ügyekben is mindig így történt.

Víz alatt a felsőzsolcai közlekedési csomópont
Víz alatt a felsőzsolcai közlekedési csomópont

Megjegyezte azt is, a felügyelőség már 2005-ben kezdeményezte a miskolci önkormányzatnál, hogy ezek a területek kerüljenek ki a beépítésre szánt kategóriából, ezt a felügyelőség dokumentumokkal tudja igazolni.

Pintér István a sajtóban megjelent híresztelések miatt a felügyelőség védelmére vonatkozó, személyiségi jogsértési pert is fontolgat, ami pedig őt illeti: a sajtóban megjelent, és elhangzott állításokat visszautasítja, és itt is megfontolja egy per lehetőségét.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára csütörtökön Felsőzsolcán közölte, hogy menesztette Pintér Istvánt. A felügyelőség új megbízott vezetőjétől, Kopácsi Évától pedig azt várja, hogy árvízi területre ne adjanak ki engedélyt, mint korábban, 
az összes zűrös ügyet, melyek szakmailag vitathatóak, vizsgálja felül.

Illés Zoltán azért döntött a vízügyi felügyelőség vezetőjének leváltásáról, mert még az árvíz után is adtak ki építési engedélyt egy kereskedelmi cégnek arra a területre, melyen jelenleg is több nagy áruház épülete áll, bár elvileg árterületnek minősül.