A vád szerint titkos felvételekkel zsarolt a rektor

2010.07.30. 10:15
Megszületett a vádirat Szabó János, a Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora ellen, akit az év elején kommandósok vittek el irodájából. A telefonbeszélgetések, vallomások és iratok alapján kiderült: Szabó két tettestársával fiktív történetet talált ki, melyet egy általuk rendezett hamis videofelvétellel igazoltak, majd a volt rektor befolyását felhasználva arra vette rá a szállítmányozócéget, hogy egy, a társához köthető biztonsági céggel szerződjenek.

Titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozva, egy előre megrendezett titkosszolgálati nyomozást kitalálva és arról hamis videofelvételt készítve próbálta megzsarolni a magyar katonai akadémia volt rektora a DHL szállítmányozási multicég egyik leányvállalatát – írja a Magyar Nemzet.

Szabó János várakozik a Budai Központi Kerületi Bíróságon
Szabó János várakozik a Budai Központi Kerületi Bíróságon

Az ügyben nemrég megszületett vádiratban a Magyar Nemzet információi szerint az is szerepel, hogy Szabó János a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt vezetője egy olyan személlyel együtt dolgozta ki tervét, aki néhány évvel ezelőtt már a börtönt is megjárta vesztegetésért.

A bűncselekményben a Fővárosi Főügyészség szerint közreműködött még a DHL egyik ügyvezető igazgatója is, akinek az volt a fő feladata, hogy figyelemmel kísérje a társaságnál a zsarolók követeléseinek teljesítését.

A kitalált történet szerint a rektor kapcsolatain keresztül tudomást szerzett róla, hogy a DHL alkalmazottai céges lehetőségeiket kihasználva fegyverekkel és kábítószerrel kereskednek.

A volt egyetemi vezető erről először e-mailben, majd az egyetemen személyesen is tájékoztatta Ziya Hakan Atillát, a DHL Kelet-Európai Régió részlegének területi igazgatóját, később pedig egy fővárosi szállodában Darren William Blackwellt, a cég biztonsági vezetőjét, illetve Robert Olaf Larsont, a DHL legfőbb biztonsági vezetőjét is.

A vádirat szerint Szabó a találkozókra egy mini-DVD-t is magával vitt, amelyet már elítélt tettestársa, Cs. István szerzett be. A filmen egy előre megrendezett jelenet volt látható, ahol a „már folyamatban lévő titkos nyomozás keretében tartanak titkosszolgálati tisztek megbeszélést”.

A volt rektor a megbeszélés lejátszása után a magyar titkosszolgálati szervekkel ápolt, közelebbről nem részletezett hivatali kapcsolatára hivatkozva felajánlotta: elintézi, hogy kimaradjon a DHL neve az ügyben kirobbanni készülő médiabotrányból.

Ezért cserébe azt kérte, hogy a DHL bontson szerződést már meglévő biztonsági cégével, és helyette a tettestársa, Cs. István ismeretségi körébe tartozó, pápai székhelyű őrző-védő kft.-vel szerződjön.

Az ügy másdorendű vádlottjának, D. Lászlónak az volt a szerepe, hogy figyelje a cégen belüli reakciókat a zsarolás után, illetve hogy minél több információt gyűjtsön össze a Cs. István által kiválasztott cégnek, akik így biztos befutóként nyerhették meg a  kiírt pályázatot.

A vádirat elkészítéséhez tanúvallomásokat, okiratokat és lehallgatási jegyzőkönyveket használt fel, a Népszabadság információi szerint a vád befolyással üzérkedés lesz. A bíróság hamarosan meghozhatja elsőfokú ítéletét.

A három vádlott 2010. június közepéig előzetes letartóztatásban volt, azóta szabadlábon, lakhelyelhagyási tilalom mellett védekezhetnek.

Korábbi lapértesülések szerint a rektor más cégeket is megzsarolhatott, ám ezt eddig a rendőrségi nyomozás nem igazolta.