Változtak az alkalmi munka feltételei

2010.08.01. 10:35
Ezentúl telefonon jelenthetjük be alkalmi munkavállalásunkat, ami után munkaadónknak 500 vagy ezer forint adót kell fizetnie naponta. Az alkalmi munkások számát az állandó munkaerőkhöz kötik.

Életbe léptek az egyszerűsített foglalkoztatás végrehajtási rendeletei. Eszerint az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos adatokat a 185-ös, országon belül helyi tarifával hívható telefonszámon lehet bejelenteni.

Az ügyintéző elektronikus űrlapon rögzíti az adatokat, ezeket megküldi az adóhatóságnak, a regisztrációs számról pedig SMS-ben is tájékoztatja a bejelentőt.

Aki elektronikus úton jelenti be az egyszerűsített foglalkoztatást, azt kizárólag az adóhatóság erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapján teheti meg.

Az egyszerűsített foglakoztatás a mezőgazdasági, illetve idegenforgalmi idénymunkára, valamint az alkalmi munkára vonatkozik.

Egy naptári évben összesen 120 nap lehet az idény- és alkalmi munka időtartama együttesen, ha valakit egy helyen többször is alkalmaznak így.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén egy dolgozó után naponta 500 forint közterhet kell majd megfizetni mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkánál, alkalmi munka esetén pedig napi ezer forintot.

Az alkalmi munkások létszámát az adott helyen főállásban foglalkoztatottak számához kötik. Ott, ahol főállásban legfeljebb öten vannak, 2 alkalmi munkás lehet, 6 és 20 fő között 4, 20 fő felett pedig legfeljebb 20 százalékos lehet az alkalmi dolgozók aránya.