Furcsa vádemelési javaslat egy indexes ellen

2010.08.03. 15:18
A Magyar Energiahivatal volt vezetőjének érvei meggyőzték a rendőrséget arról, hogy őt rágalmazás érte az Indexen az EMFESZ eladása körüli talányokat firtató egyik cikkünkben. Pedig érvelése nem sokkal kevésbé furcsa mint az EMFESZ eladása volt. Számos körülmény arra utal, hogy a cikk igazat írt, és jogerős bírósági döntés érvénytelenítette a Horváth J. Ferenc vezette hivatal eljárását.

Vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek a rendőrség azt az anyagot, amelyben rágalmazásért jelentette fel Horváth J. Ferenc Spirk Józsefet, az Index újságíróját. A rendőrség javaslata furcsa, hiszen korábbi bírósági ítélet, és több bizonyíték is arra utal, hogy Spirk József nem rágalmazott, hanem igazat írt.

A vitatott cikk még tavaly nyáron jelent meg az Indexen, és az EMFESZ eladásának körülményeit mutatta be. Horváth J. Ferenc, a Magyar Energiahivatal akkori elnöke a cikk személyét érintő kitételei miatt tett feljelentést.

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, az EMFESZ nevű hazai gázszolgáltató céget úgy adta el a társaság ügyvezető igazgatója, hogy arról a cég ukrán tulajdonosa nem tudott. A cégeladást a Horváth J. vezette Magyar Energiahivatal soron kívül egy nap alatt jóváhagyta, holott legalább 30 napos ügyintézéssel szoktak ilyen esetekben eljárni. További bizarr körülmény volt, hogy a vásárló RosGas Ag. tulajdonosai ismeretlenek, és a 220 milliárd forint forgalmú céget mindössze 1 dollárért vették meg.

Az EMFESZ előző tulajdonosa polgári pert indított a Magyar Energiahivatal adásvételt jóváhagyó döntése ellen, és a pert megnyerték. A bíróság új eljárásra kötelezte a hivatalt.  (A cikk az elsőfokú ítéletről szól, azóta másodfokon jogerőre emelkedett a bírósági döntés.)

Tehát a Horváth J. vezette hivatal nyilvánvalóan szabálytalanul járt el az EMFESZ eladásakor. Horváth J. 2009. őszén váratlanul, alig néhány hónappal tervezett nyugdíjba vonulása előtt lemondott. Horváth J. távozása és az EMFESZ üzlet közötti összefüggésre nincs semmilyen bizonyíték, azonban a gázpiacot ismerők szerint egyáltalán nem kizárt a kapcsolat.

Horváth. J. a cikk több állítását rágalmazónak érzi, például azt, hogy részt vett volna a titkos adásvétel előkészítésében. Horváth J.-t azonban saját vallomása szerint is előre tájékoztatta az EMFESZ ügyvezető igazgatója a tervezett adás-vételről. Hónig Péter akkori energetikai miniszter az üggyel kapcsolatos rendőrségi vallomásában pedig azt mondta, hogy Horváth J. azzal indokolta az ügy gyors intézését, hogy előre tudott a várható fejleményekről. Horváth J. jelen egy megbeszélésen, amin az EMFESZ-t vezető Góczi István előre jelezte a cég eladásának tervét. Góczi ellen a cégeladás körülményei miatt nyomozás folyik, novemberben rövid időre őrizetbe is vették.

Horváth J. szerint rágalmazó a cikk azon állítása is, hogy az ügy miatt Hónig magához rendelte volna őt. Hivatalos berendelés az ügyben valóban nem történt, de Hónig megerősítette, hogy telefonon érdeklődött Horváh J.-nél az EMFESZ ügyéről, és ekkor Horváth J. mondta, hogy más ügyben amúgy is megy a minisztériumba, és akkor benézett a miniszterhez is. Ekkor informálisan beszélgettek az EMFESZ-ről. Vagyis a találkozó kifejezetten az EMFESZ eladása miatt megtörtént kettejük között, és ezt Hónig kezdeményezte.

Bajnai Gordon akkori miniszterelnök pedig egy levélben hivatalosan is felkérte Hónigot, hogy ellenőrizze, milyen körülmények között hagyta jóvá az energiahivatal az EMFESZ eladását.

Az is szokatlan körülmény, hogy a magánvádas eljárásban az ügyészség átvette a vád képviseletét a feljelentőtől - aki bár a cikk megszületésekor hivatalos személynek minősült - jelenleg már hivatali funkciót nem tölt be.