Vilma
3 °C
11 °C

Pótfelvételi: még egy hétig lehet jelentkezni

2010.08.03. 07:49
Még egy hétig jelentkezhetnek a diákok a pótfelvételi keretében meghirdetett képzésekre. Akik az általános eljárásban nem kerültek be felsőoktatási intézménybe, azok most egyetlen helyet jelölhetnek meg a felvételi kérelmükben.

A szeptemberben kezdődő tanévre egyelőre több mint 42 ezer diákot nem vettek fel a 140 ezer jelentkező közül.

A diákok több mint négyszáz szakon mintegy 2500 költségtérítéses finanszírozási forma közül választhatnak. A mostani felvételin azonban csak azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Szintén lényeges, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni.

A 140 ezer jelentkező közül 42 ezer diákot nem vettek fel
A 140 ezer jelentkező közül 42 ezer diákot nem vettek fel

Külön jelentkezési lap készült

Az általános eljáráshoz hasonlóan a pótfelvételi eljárásban is kétféleképpen nyújtható be a jelentkezés: elektronikusan, az e-felvételi felületén keresztül, vagy a jelentkezési lap kitöltésével és postára adásával. A pótfelvételire külön jelentkezési lap készült, amelyet a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, valamint az Educatio ügyfélszolgálatán lehet beszerezni.

A legdrágábbtól a legolcsóbbig

A Magyar Nemzet szerint a költségtérítéses szakok közül lehet olyat választani, ami 80 ezer forint félévente, és olyat is, ami egy kisebb lakás árával ér fel, ha végigjárjuk a képzést. A SOTE fogorvosi képzésén például az 1,35 milliós tandíj azt jelenti, hogy a diploma megszerzése több mint 13,5 millió forintot emészt fel. Azonban érdemes válogatni, hisz ugyanez a képzés Pécsen csak egymillióba, Szegeden 950 ezer forintba kerül. Kiemelkedően magas a tandíj a tánc-és zeneművészeti karokon is. A Táncművészeti főiskola angol nyelvű képzése például 700 ezer forinba kerül félévente, a Nemzetközi Üzleti Főiskolán például szemeszterenként 675 ezret kell fizetni a gazdálkodási és menedzsment-, illetve a pénzügy és számvitel képzésért.

A legolcsóbb képesítések közt szerepel az óvónői, mely a fent említett 80 ezer forintba kerül félévente, jogászképzésre már 135 ezerért járhatunk, a mérnöki kurzusok pedig 120 ezernél kezdődnek.

A jelentkezéshez csatolni kell mindazokat a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat, igazolásokat, amelyeket a felsőoktatási intézmények a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a kérelem elbírálásához, a pontszámításhoz szükséges dokumentumként megjelöltek.

Az elektronikus úton jelentkezőknek a kitöltés után ki kell nyomtatniuk a hitelesítő adatlapot, majd azt aláírva postázniuk kell, a legkésőbb augusztus 10-ig.

A jelentkezést, az e-jelentkezők esetében a hitelesítő adatlapot és - ha nem a felületen töltik fel - a dokumentummásolatokat az Oktatási Hivatal címére (1443 Budapest, Pf. 220) kell eljuttatni. A pótfelvételi jelentkezés határideje: augusztus 10.

Csekken vagy átutalással

Az eljárás alapdíja ötezer forint, amelyet a jelentkezési laphoz tartozó csekken vagy banki átutalással lehet befizetni. Azok a jelentkezők, akik hátrányos helyzetüket, illetve halmozottan hátrányos helyzetüket megfelelően igazolják, a felsőoktatási pótfelvételi eljárás alapdíja 50 százalékának, illetve 100 százalékának megfelelő összegű költségmentességben részesülnek.

A pontatlanul kitöltött, hiányos jelentkezések - az eljárás rövid határideje miatt - a felvétel elutasítását vonhatják maguk után, ezért különösen fontos, hogy a jelentkezők olyan telefonszámot, e-mail címet adjanak meg, amelyen sürgős esetben elérhetők.

Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy - elsősorban mesterképzésekben - felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik és megadják annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet nem küldenek.

A pótfelvételi ponthatárait augusztus 27-én állapítják meg.

Diákok izgulnak a Corvin sétányon tartott ponthúzó bulin a 2010-es ponthatárok miatt
Diákok izgulnak a Corvin sétányon tartott ponthúzó bulin a 2010-es ponthatárok miatt

Nem lehet alacsonyabb a ponthatár

A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon a szakokon, amelyeket már a 2010. évi általános eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározott költségtérítéses pontszámnál. Ha az adott szakon eddig nem indult költségtérítéses képzés, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál - alapképzési szakok esetén 200 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 140 pontnál.

A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2010. szeptember első napjaiban.