Nincs idén lubickolás a Tiszában

2010.08.04. 12:08
Bár a Felső-Tisza vidékén nem volt akkora gond az árvíz alatt és után, mint sok más területen, de a folyó magas vízállását itt is megszenvedik a helyiek, mivel kiesik egyik legfőbb bevételi forrásuk, a turizmus.

Tivadar és Kisar községek Szatmárcsekétől nem messze, a Felső-Tisza mellett terülnek el. Mindkét községnek fontos a folyó, ez vonzza ide a turistákat. Idén azonban szinte mindenkitől azt lehet hallani: drasztikusan csökkent a vendégek száma.

"Teljesen igaz, hogy visszaesett a vendégszám, sőt, akik előre lekötötték a szállást, azoknak a nagy része is visszamondta" - mondta a Fenyves Vendégház tulajdonosa, Bakó Attila, aki már hosszú évek óta foglalkozik falusi turizmussal. Eddigi tapasztalataik alapján a vendészám legalább a felével visszaesett, ami Bakó szerint a vízállás és a csapadékos időjárás miatt történt.

A Tisza Tokajnál  Fotó: H Szabó Sándor
A Tisza Tokajnál
Fotó: H Szabó Sándor

A vízállás riasztja el a fürdőzőket

A Tornácos vendégházban kétharmadával kevesebb vendég van, mint egyébként. "A forgalom csökkent, de hogy a vízszint miatt, vagy azért, mert az embereknek kevesebb a pénze, azt nem tudom megmondani. A Tisza árad, egész nyáron nincs homokpad, vagyis fürdeni sem lehet" - mondja Vörös Albertné tulajdonos.

Nagy Anna egy másik vendégház tulajdonosa, forgalmuk nekik is nagyjából a felére esett vissza. "Ha valaki erre a vidékre jön, akkor azért érkezik, mert szeretne szabadstrandon fürödni. De idén rengeteg eső volt, a Tisza is állandóan zavaros, tejeskávészínű, és a szabadstrandok sem üzemelnek az idén. Tavaly egész szeptember végéig gyönyörű homokpadunk volt, és ha csak 10 centit apadna a Tisza, már idén is jó lenne."

Reménykednek, hogy csak ideiglenes a csökkenés

Kisaron a hírek szerint még rosszabb a helyzet. Mikola Lászlóné nyolc éve tartja fenn tízágyas vendégházát. Azt mondja, idén még egyetlen vendége sem volt.

"Nagyon kevesen jönnek hozzánk a faluba, de nyáron azért előfordul néhány vendégünk. Idén viszont egyetlen egy vendégem se volt még. Pedig az áraink nem magasak, és még szives vendéglátást is adunk. Én például meg szoktam kínálni a vendégeket szilvapálinkával, hagyományos, régi fánkot sütök nekik, házipokrócot szövök, és mégse jönnek."

Kisar polgármestere, Jámbrikné Pintér Andrea mégsem látja sötéten a helyzetet. "Elsősorban az időjárásra fognám az idei csökkenést - mindazon hátrányok mellett, amik régóta megvannak, például a nagy távolság és az autópályanélküliség. A vízállás magas, és az idő sem volt jó, így elvesztjük legfőbb vonzerőnket, a Tiszát. Nemrég nyertünk azonban egy pályázatot, amiből hamarosan látogatóközpontot, tanösvényeket, Tisza múzeumot, és új szálláshelyeket építünk, úgyhogy remélem, ez csak ideiglenes megtorpanás."

A polgármester szerint egyébként erősödik a falusi turizmus, hiszen más megélhetési forrás nem is nagyon akad a faluban. Egyelőre 10-12 család foglalkozik vele, de egyiküknek sem ez az elsődleges bevételi forrása, így szerinte "éhenhalni senki sem fog."

Az alsóbb szakaszokon is rossz a helyzet

A Kőrös-toroknál fekvő Csongrád szintén nagyon megszenvedi a rossz időt és az árvizet. Szántai Szilvia polgármesteri tanácsadó szerint az eddigi vendégforgalom gyakorlatilag a nullával volt egyenlő.

"A szezon általában május közepén kezdődik, és főleg a kőrös-toroki üdülőterületre koncentrálódik, de idén minimálisra csökkent az idegenforgalom. Ez nagyon kellemetlenül érint mindenkit, és még ha később minden jól is megy, akkor is az egyharmadára csökken vissza a forgalom. Ha rossz az idő, akkor annak a felére is visszaeshet."

A pár nap múlva kezdődő Körös-toroki Napokat sem a szokásos, folyóparti helyszínen tartják, mivel a vízszint ismét emelkedik. Az eseményre általában 50 ezer ember szokott kilátogatni, idén csak 30-40 ezret várnak, de a tanácsadó úgy látja, ők sem a városban, hanem a környező településeken szállnak majd meg.

Van, aki szerencsés

A tivadari Danó porta tulajdonosa, Danó Sándorné a kevés szerencsés közé tartozik."Mi nem panaszkodhatunk, egész nyárra van vendégünk, és akik eljönnek hozzánk, azok a rossz idő ellenére is itt maradnak."

Danóné szerint ők visszatérő vendégeiknek köszönhetik, hogy nincs forgalomkiesésük. "92 óta csináljuk, sok a visszatérő vendég. De van, aki velünk egyidőben kezdett el működni, és mégis jelentősen kevesebb a vendége."

A Gyilkos-tó körül is nagy a csend

Az árvíz a székelyföldi turizmust is erősen sújtja, számolt be kedden a Krónika című kolozsvári lap. A Gyilkos-tó környékén 30.40 százalékkal kevesebben látogatták meg eddig a nyáron, mint tavaly ilyenkor. A környékbeli települések vendéglátói is arra panaszkodnak, hogy a szokásosnál kevesebb a vendég.

A területet sújtó árvizek utakat, épületeket és hidakat rongáltak meg, az erről szóló hírek sokakat elijeszthettek. A gazdasági válság is többeket visszatarthatott a székelyföldi nyaralástól. A helyiek átlagosan 5 százalékkal csökkentették áraikat tavaly nyárhoz képest, hogy vonzóbb uticélnak bizonyuljanak.