Megerősítik a belső elhárítást az MSZP-ben

2010.08.04. 09:10
Felgyorsítanák a fegyelmi és etikai ügyek kivizsgálását a szocialista pártban, írja a Népszabadság. Az új struktúra kidolgozásával Bárándy Gergelyt, a közjogi kabinet tagját bízták meg. A politikus hangsúlyozta: nem "párton belüli ÁVH-t" akar létrehozni.

"A párttagság részéről határozott igény mutatkozott arra, hogy azokban az ügyekben, amikor bizonyos személyekre és így a pártra is ráragadt a korrupciógyanú bélyege, a lehető leggyorsabban el tudjunk járni. Gyorsan, hatékonyan és igazságosan" – mondta a Népszabadságnak Bárándy Gergely.

Jelenleg az országos etikai és egyeztetőbizottság (oebb) értelmezi az alapszabályt vitatott kérdésekben, de jogosult szervezeti vagy testületi döntéseket is megsemmisíteni, akár tisztújítást elrendelni, extrém esetben szervezeteket feloszlatni.

Bárándy elmondta: egy olyan, különálló fegyelmi bizottságot kívánnak felállítani, amely gyorsan és hatékonyan tud dönteni. A legfeljebb négy-öt főből álló testület hoz majd döntést a hasonló ügyekben, fellebbezni pedig az oebb-hez, az elnökséghez, vagy a választmányhoz lehetne majd.

Cél, hogy az első érdemi döntés egy-két nap alatt megszülessen, ha szükséges; és fellebbezés esetén is legkésőbb egy hónapon belül jogerősen is pont kerüljön az ügyek végére. „Nem akarunk egy párton belüli ÁVH-t létrehozni, de a belső védelmi rendszert is aktualizálni kell” – közölte Bárándy.