A lelőtt rendőrre nem emlékeznek

2010.08.05. 21:37
Se közlemény, se nyilatkozat - Pintér Sándor belügyminiszter semmilyen formában nem emlékezett meg a szerdán agyonlőtt rendőrről. Két hete Pintér Sándor már a halála napján tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón is megemlékezett a másik, szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőrről.

Két héten belül két rendőr is szolgálatteljesítés közben vesztette életét. Július 23-án egy menekülő autós gázolta halálra Radovic Dusán zászlóst a budapesti Keleti Pályaudvarnál, augusztus 4-én Alsóörsön a gyanú szerint egy 48 éves svájci-magyar kettős állampolgár lőtte agyon igazoltatás közben Gamauf János főtörzsőrmestert. Gamauf támadója egy 21 éves egyetemistával, N. Ádámmal is végzett, ő valószínűleg nem volt célpont, a támadó véletlenül lőtte le.

A belügyminisztérium teljesen eltérően reagált a két halálesetre. Radovic Dusán halála napján Pintér Sándor személyesen részt vett az elhunyt tiszteletére rendezett gyertyagyújtáson, valamint az aznapi kormányszóvivői tájékoztatón is megemlékezett róla. A rendőri vezetők szintén mind nyilatkoztak, Radovicot posztumusz ki is tüntették.

Gamauf halálára viszont némasággal reagált a rendőrség. A gyilkosság napján állítólag a teljes rendőri vezetés levonult az alsóörsi tetthelyre. Nyilatkozni azonban nem nyilatkoztak, a rendőrség nevében csak egy helyettes szóvivő, Bényi Mónika beszélt, igen szűkszavúan. A nyomozás részleteiről szinte semmit sem árult el, és a sajtóban megjelenteket sem volt hajlandó megerősíteni.

A gyilkosság másnapján sem változott a helyzet, az ügyben vizsgálódó Központi Nyomozó Főügyészséget is csak egy helyettes szóvivő képviselte, aki szintén nem bocsátkozott részletekbe. Pintér Sándor és a belügyminisztérium egyáltalán nem reagált a történtekre.

Csütörtök este a meggyilkolt rendőr közvetlen munkatársai, valamint a veszprémi rendőrkapitányság vezetői viszont gyertyát gyújtottak a gyilkosság helyszínén kialakított emlékhelynél, ahol a gyilkosság mindkét halálos áldozatának emléket állítottak. A balatonalmádi rendőrök a kapitányság épületében este zárt körben külön is megemlékeztek kollégájukról. A budapesti rendőrök a Hősök terén emlékeztek gyertyagyújtással meggyilkolt kollégájukra.