Nem nyomoznak Kertbeny Károly síremlékének ügyében

2010.08.09. 14:56 Módosítva: 2010.08.09. 19:53
A BRFK nem nyomoz a Szivárvány Misszió Alapítvány feljelentése alapján, amely szerint néhány hete meggyalázták Kertbeny Károly, a homoszexualitás szó megalkotójának síremlékét.

A rendőrség bűncselekmény hiányában nem indít nyomozást a Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) feljelentése alapján, amely szerint meggyalázták Kertbeny Károly budapesti síremlékét.

Az író, műfordító, a homoszexualitás szó megalkotójának a Kerepesi úti temetőben található síremlékét ismeretlenek fekete lepellel takarták le és ráragasztottak egy Ószövetségből való idézetet, amely a férfiak kapcsolatának elítéléséről szól. Az idézet alatt a magukat Budapesti Hungaristáknak nevező csoport volt feltüntetve.

Az alapítvány rongálásért és közösség elleni izgatásért tett feljelentést. Sánta Mária akkor az alapítvány képviseletében  azt mondta, kegyeletsértésért azért nem kezdeményeztek eljárást, mert ezen az alapon csak hozzátartozók tehetnek feljelentést, akik egyébként nincsenek. Az SZMA közleménye szerint a neonáci szerveződésnek a célja a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség megfélemlítése.

Kertbeny Károly egy bécsi születésű, magát magyarnak valló író, műfordító volt. Többek között Petőfi Sándor, Arany János, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór műveit fordította le különböző európai nyelvekre. 1869-ben egy névtelenül megjelentetett értekezésben ő alkotta meg a homoszexualitás kifejezést. A homoszexuálisok jogainak elismeréséért végzett munkásságáért 2002-ben a Kerepesi úti temetőben síremléket állítottak az írónak. Kertbeny életéről bővebben itt olvashat>>>