A romagyilkosok védői szerint nincs elég bizonyíték

MTI/Index
2010.08.11. 16:35
A védőügyvédek szerint nincs elegendő bizonyítéka a rendőrségnek, hogy a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjai követték el a halálos áldozatokkal járó támadásokat, és ez - állításuk szerint - a bíróságon majd bebizonyosodik. Azután mondták ezt, hogy a rendőrök bejelentették, minden kétséget kizáróan az elfogott férfiak gyilkoltak.

Gerecs Krisztián, az egyik feltételezett elkövető, K. István védője az MTI-nek szerdán azt mondta: bár ügyfelének - akit a legbrutálisabbnak számító tatárszentgyörgyi és a kislétai halálos lövések leadása mellett további hat támadással, és a besenyszögi fegyveres rablással is gyanúsítják - DNS-ét megtalálták azokon a fegyvereken, amelyeket a támadások során használtak, még nem jelenti azt, hogy ő ott lett volna a támadásnál, vagy ő adta volna le a lövéseket. Arra a kérdésre, hogy a fegyver mikor és hogyan kerülhetett K. István a kezébe, és azt kinek és mikor adta át, nem kívánt válaszolni, mint ahogy arra sem, a bűncselekmény elkövetésekor esetleg lehettek-e más, eljárás alá még nem vont társai. (Ez utóbbi feltételezést egyébként a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői sajtótájékoztatóján tagadták.)

K. István: ott voltam, de nem öltem

Gerecs Krisztián szerint K. István csak a galgagyörki, a piricsei és a tarnabodi támadásban való részvételét ismerte el, ahol nem volt halálos áldozat. Vallomása szerint a többi cselekményben nem vett részt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a négy gyanúsított összesen kilenc támadást hajtott végre, amelyek során hatan vesztették életüket és öten súlyosan megsérültek. A nyomozók szerint emellett ők követték el a besenyszögi fegyveres rablást is, ahol a támadásokhoz használt fegyvereket beszerezték.

Gerecs Krisztián nem kívánt reagálni az MTI kérdésére ami az elkövetés indítékára irányult, mondván, ügyfele tagadja a gyilkosságokban való részvételt. Korábban a nyomozók azt mondták, hogy más gyanúsítottak állítása szerint "csak egy súlyos társadalmi problémára" akarták cselekményükkel felhívni a figyelmet, illetve "polgárháborús helyzetet akartak volna szítani".

Az ügyvéd azt mondta: a bírósági tárgyaláson, amely szerinte még a télen elkezdődhet, bizonyítást nyer, hogy K. István nem vett részt gyilkosságokban.

P. Zsolt mindent tagad, ott sem volt

Lőrincz Márton, P.Zsolt védője - akit a nagycsécsi kettős gyilkosság elkövetése mellett öt másik támadással és a besenyszögi rablással is gyanúsítják - úgy nyilatkozott: ügyfele egyetlen támadást sem ismert el, és az ellene felsorolt bizonyítékok és szakvélemények is aggályosak számukra. Arról, hogy milyen bizonyítékok vannak ügyfele ellen, és mit tart aggályosnak, egyelőre nem akart beszélni.

Lőrincz Márton szerint azt, hogy ügyfele adta le a nagycsécsi halálos sérülést okozott lövéseket, a vádnak kell majd bizonyítania, de - mint fogalmazott - ehhez a cselekményből "hiányzik egy láncszem". A védő nem árulta el, hogy mi az, de annyit elmondott, hogy az NNI által felsorolt bizonyítékok arra elegendőek, hogy alátámasszák P.Zsolt valamiféle részvételét a cselekménysorozathoz, de arra nem, hogy a teljes bűncselekmény-sorozatban és az emberölésekben való részvételét bizonyítsák.

P. Zsolt védője kedden kapta meg 12 nagy dobozban a nyomozati iratokat, amelyek összesen 33 ezer oldalt tesznek ki. Szerinte legkorábban 2011 tavaszának a végén, jövő nyár elején kezdődhet meg a tárgyalás.

A nyomozók szerint kőkemények a bizonyítékok

Ahogy azt korábban megírtuk, Csizner Zoltán, az NNI megbízott vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat szerzett be a rendőrség, amelyek zárt láncot alkotnak, továbbá az elkövetők személyét egyértelműen bizonyítja.
Az elfogásukkor tartott a házkutatások során 1.916 "tétel" bűnjelet foglaltak le, valamint több, az elkövetéshez használt fegyvert. Megtalálták továbbá egyes helyszínek térképvázlatait, az elkövetéshez használt gépkocsit és (az addigra már leszerelt) téli gumikat, az elkövetéskor használt bakancsokat, fényképezőgépeket. A tárgyi bizonyítékok között van négy helyszínen rögzített DNS-nyom, amely egyértelmű, cáfolhatatlan és a helyszínhez köti az elkövetőket. A szakértő véleménye szerint a lefoglalt fegyverekből származnak a lövések, és a fegyverek személyhez köthetők, és azokon is rögzítettek DNS-nyomokat.

A rendőrség K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot társtettesként, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítja. K. Árpádot továbbá foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel is gyanúsítják, amiért 2008. június 2-án kétszer rálőtt a debreceni menekülttáborra, és ennek során egy ember könnyebben megsérült. A bűncselekmény-sorozat negyedik gyanúsítottját, Cs. Istvánt - aki két helyszínen sofőr volt - előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják a rendőrök.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport