Kaltenbachot mégis beszavazta a 2. helyre az LMP

2010.08.15. 22:40
Hosszan vizsgáztatták, végül beszavazták a párt budapesti listájának biztos befutó helyére a volt kisebbségi ombudsmant az LMP budapesti kongresszusán. Kaltenbach Jenő Jávor Benedek főpolgármester-jelöltet követi a budapesti listán.

A korábbi fanyalgás ellenére sikerült meggyőznie az LMP regionális kongresszusának küldötteit Kaltenbach Jenőnek.

Az Index információi szerint a résztvevők hosszan kérdezgették a volt országgyűlési biztost nézeteiről és az MSZP-hez fűződő kapcsolatáról, de a magyarázat olyan kielégítő volt, hogy Kaltenbach végül a fővárosi lista második helyén találta magát.

Az LMP kongresszusa vasárnap döntött a fővárosi listás jelölésekről. A névsor összeállítása során külön szavaztak valamennyi helyezésről. A szavazások előtt az összes, mintegy 40 aspiráns rövid beszámolót tartott, majd válaszolt a küldöttek kérdéseire. A kongresszus először a befutó közeli első 12 helyről, majd külön a 13-30. helyről döntött.

Az első helyre az országgyűlési frakcióban ülő Jávor Benedek került, aki a párt főpolgármester-jelöltje is.

Kaltenbach második, befutónak tekinthető helye azért érdekes, mert a volt ombudsman körül az elmúlt hetekben vihart kavart, hogy kapcsolatba került az MSZP-vel. A szocialistáknál ugyanis felmerült, hogy Horváth Csaba helyett inkább Kaltenbachot küldenék harcba a főpolgármesterségért. Kaltenbachnak szóló ajánlat szerint civil jelöltként indulhatna, és a pártok, és az MSZP és az LMP együtt támogatnák Tarlós István fideszes jelölttel szemben. Az LMP azonban kerekperec elutasította az ajánlatot, és egyértelművé tette, hogy saját jelöltjük, Jávor mellett fognak kitartani, így végül a szocialistáknak is meg kellett elégedniük saját korábbi jelöltjükkel.

Az LMP-s fővárosi lista harmadik helyét Somfai Ágnes közgazdász, a negyediket Hanzély Ákos öttusa világbajnok, az ötödiket Simon Gergely, környezetvédelmi szakértő kapta.