Szanyi lájkolná, ha lájkolnák

2010.08.16. 17:24
Az MSZP hétfőn leleplezte az önkormányzati kampány csodafegyverét, a Facebookról lopott, pirosra átszínezett, feltartott hüvelykujjas kezet, amivel a közösségi szájton a felhasználók kifejezhetik szeretetüket. Igaz, a sajtótájékoztatón végül kevés szó esett róla, hogy a lájkolással netán az online közösségi térben is akarnak-e kezdeni valamit, vagy már csak unják a 2006-os parlamenti választásról visszamaradt piros négyzeteket. Megtudtuk viszont, hogy talán tényleg Horváth Csaba a főpolgármester-jelöltjük, már ha vissza nem léptetik. És azt is, hogy szeretnék, ha az emberek szeretnék az MSZP-t.

"MSZP: We "lájk" it" - címezte sajtótájékotató-meghívóját szerkesztőségünknek Szanyi Tibor, az MSZP fővárosi kampányfőnöke. A Szanyi jellemzése szerint "flashmob-jellegű", ám a spontán szerveződő, jópár éve divatjamúlt akciókból semmit sem idéző sajtótájékoztatót a Batthyány téren tartották.

Fotók: Bödör Adrián
Fotók: Bödör Adrián

Fél órával a kezdés előtt a tér tele volt fiatalokkal, akik a kampány nyilvánvaló célcsoportjának tűntek, de valójában csak a HÉV hozta őket idáig a Szigetről. Mint később kiderült, az MSZP nem is rájuk szervezte a sajtótájékoztatót, a helyszínt azért választották, mert az I. kerületben van, ami a "numero uno".

A tájékoztató némi kapkodással kezdődött, hiányozott a demonstrációs eszköz. "Hol vannak a kezek" - telefonált munkatársának Szanyi, majd diadalittasan közölte, hogy "a tiszta vörös kezek" már a metróban vannak. "Sztálin, Rákosi, éljen a haza" - kiabálta be egy nyugdíjas bácsi, ezzel kezdetét is vette a sajtótájékoztató. "Van ez a lájkolás nevű szó. Az MSZP igazi, szerethető párt. Nagyon szeretném, ha szeretnének" - mondta. A dologról több szó már nem esett a sajtótájékoztatón.

A lájkolás a Facebook közösségi szájtról ered, az MSZP a kampányban a lájkolás szimbólumát, a felfelé mutató hüvelykujjas kezet vetné be. A kéz eredetiben kék, az MSZP viszont a színvilágához igazította. Így legalább lesz valami piros is a kampányban. A párt szórólapjai ugyanis egyértelműen zöldek.

"Rajtuk van az MSZP-logó" - próbálta Szanyi előre elhárítani a kérdéseket. A színválasztást azzal indokolta, hogy az MSZP az országban zöld programmal indul. Az eseményen megjelent Horváth Csaba is, aki valószínűleg a párt főpolgármester-jelöltje. Kérdésünkre legalábbis Szanyi azt állította, hogy Horváth már február 10. óta főpolgármester-jelölt, és amúgy is csak akkor léptették volna vissza, ha egy támogatható és a többi ellenzéki párt által is támogatott civil jelölt indult volna helyette.

DSC 7238

Arra a kérdésre, hogy korábbi nyilatkozataival összhangban valóban hajlandó-e elfogadni a szociáldemokrata jelölt, Schmuck Andor ajánlatát, hogy a kevesebb ajánlószelvényt gyűjtő jelölt lépjen vissza a másik javára, Szanyi azt mondta, ezen a szocialisták csak nyerhetnek. "Tisztában vagyok a cédulagyűjtő képességeinkkel" - állította.

Szanyi még beszélt a tisztességről: "Az MSZP igenis a tisztességes emberek pártja - védte Hunvaldot -, másfél éve van letartóztatásban, és még mindig nem tudjuk, mi a vád." És támadta a Fideszt: "Én is mondhatnám, hogy Orbán Viktor tövig benne van Sukoróban". Támadta az LMP-t is, ami szerinte "csak nevében zöld", valójában az MSZP a zöld párt. Hogy ez korábban miért nem jutott az eszükbe? "Mostanra érett meg a helyzet a zöld ügyekhez".

DSC 7316

A kampányfőnökön a sajtótájékoztató végére eluralkodott az optimizmus. Arra az újságírói kérdésre, hogy hány polgármesteri hely megszerzésére számít, azt mondta, "ennek nincs jelentősége". A cél a 2006-os önkormányzati és a 2010-es parlamenti választások eredményének túlszárnyalása. "Minden körzet nyerhető, ezt mondom a jelölteknek is" - zárta mondandóját.