Zuschlag titkára bevonul a börtönbe

2010.08.16. 14:35
Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja visszavonta az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését, és kedden bevonul a börtönbe.

"Úgy ítéltük meg, nem sok esély van arra, hogy a másodfokon eljáró bíróság a bűnszervezetben elkövetett minősítést megváltoztatná, ezért döntöttünk az elsőfokú ítélet ellen beadott fellebbezés visszavonásáról" - mondta Gömöri Tibor ügyvéd, aki Lados István védelmét ellátta a perben.

Lados István, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélt egykori MSZP-s országgyűlési képviselő Zuschlag János személyi titkára kedden megkezdi börtönbüntetésének letöltését. A Zuschlag János és társai ellen lefolytatott perben a másodrendű Lados István két év börtönbüntetést kapott első fokon, ezt először megfellebbezte, majd fellebbezését visszavonta, és megkezdi büntetésének letöltését.

A védőügyvéd emlékeztetett arra, hogy Lados Istvánt 5 és 20 év közötti büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmények elkövetésével vádolták, ehhez képest kapott két év letöltendő börtönbüntetést, így kevés az esélye annak, hogy ezt az ítéletet a másodfokú bíróság enyhítené.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és tizenöt társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Lados István másodrendű vádlottal szemben - aki feltáró vallomásával az ügy felderítését segítette - a törvényi minimumban megállapított börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség úgy, hogy abba számítsa be a vádlott előzetes fogva tartásban és házi őrizetben letöltött idejét. Esetében is kérte a vádhatóság, hogy a bíróság ne bocsássa feltételes szabadlábra, rendeljen el vagyonelkobzást a bűnszervezetben való részvétele idején szerzett vagyonára.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2008. október 8-án kezdte meg a per tárgyalását, és 2010. március 31-én hozott elsőfokú ítéletet. Zuschlag Jánost nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Zuschlag János az ítélet szerint bűnös folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében részben társtettesként, részben felbujtóként, csalás bűntettében bűnsegédként, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntettében, valamint bűnpártolás és magánokirat-hamisítás vétségében felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségében bűnsegédként.

A bíróság a per másodrendű vádlottját, Lados Istvánt 2 év, a harmadrendűt, Katus Ferencet 5 év 6 hónap, a negyedrendű vádlottat, Őri Andrást 4 év, az ötödrendűt, Krausz Csabát 3 év, a hatodrendű vádlottat, Marsovszky Balázst 2 év 4 hónap, a hetedrendűt, Kullai Tamást 3 év 4 hónap és a kilencedrendű vádlottat, Prácser Lászlót pedig 1 év 4 hónap börtönre ítélték. Velük szemben vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. A többi vádlott közül hárman felfüggesztett börtönt, négyen pénzbüntetést kaptak, míg a tizenhatodrendű vádlottat felmentette a bíróság.  • Hírek
  • Hírek