Visszamenőlegesen lesz hároméves a gyes

2010.08.18. 16:55 Módosítva: 2010.08.18. 17:03
Visszamenőleges szabályt alkot a kormány a kétéves gyes háromévesre történő emelésénél. A törvényjavaslatot ősszel tárgyalja az Országgyűlés.

Nagy Anna kormányszóvivő egy, az óvodai és bölcsödei férőhelyek bővítését firtató kérdésre közölte: a kormány vissza akarja állítani a korábbi helyzetet, azaz a jelenlegi két évről újra háromra akarja növelni a gyes időtartamát.

Elmondta még, hogy a törvényjavaslat szerepel az őszi jogalkotási tervben és a szabály visszamenőleges hatályú lesz, azaz a 2010. május 1-je után született gyermekeket nevelők is igénybe vehetik majd a hároméves gyest.

A kormány őszi jogalkotási tervei között szerepel egy átfogó, az egyes szociális, fogyatékosügyi, gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat benyújtása, amelyet a tervek szerint novemberben fogadna el a parlament, a szabályozás pedig kitérne többek között a gyes és gyed újraszabályozására, illetve a gyes melletti 8 órás munkavégzés tilalmának visszaállítására.

A gyes idejének lerövidítéséről a Bajnai-kormány döntött 2009-ben. Ez alapján májusi hatállyal emelkedett a terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) megszerzéséhez szükséges biztosítási idő.  • Hírek
  • Bankszámla