Bizonyítsa, hogy nincs még egy élettársa!

2010.08.24. 10:55 Módosítva: 2010.08.24. 10:56
Anna második kisbabáját csak akkor engedik a gyerekek apjának nevére anyakönyveztetni, ha Anna közokirattal bebizonyítja, hogy nem kötött mással élettársi kapcsolatot. Február óta egy értelmetlen jogszabály következtében tizenötezer családot ugráltattak így.

Anna néhány napja szülte meg második kisfiát az egyik fővárosi kórházban. A szülésnél ott volt István, Anna élettársa is, aki teljes körű apasági nyilatkozatot tett, csakúgy, mint az első gyerekük születésekor.

A kórházban azonban a szülés után kiderült, hogy ennyi nem elég. Mivel Anna és István korábban nem tett hivatalos élettársi nyilatkozatot, ahhoz, hogy a férfit a gyerek apjaként anyakönyvezzék, Annának bizonyítania kell, hogy más párjaként sem szerepel az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásában.

A szülőszobából kilépve irány a közjegyző
A szülőszobából kilépve irány a közjegyző

Egy jogszabályváltozás következtében január óta nemcsak a házasság, hanem az élettársi nyilatkozat is „apasági vélelmet keletkeztet”: ha a pár a fogantatás és a szülés időpontja között élettársi kapcsolatot létesített, és erről közjegyző előtt nyilatkozott, a családjogi törvény értelmében – a házassághoz hasonlóan – automatikusan az  élettársi nyilatkozatot tevő férfi minősül az újszülött apjának.

Korábban nem létezett élettársi nyilvántartás, és az élettársi kapcsolatból nem következett apasági vélelem, a párnak elég volt pár héttel a szülés előtt az anyakönyvvezető előtt nyilatkoznia az apaságról. Az új rendszerben akkor van gond – ahogy István és Anna esetében is –, ha szülők nem kötöttek házasságot, és élettársi nyilatkozatot sem tettek. Ilyenkor ahhoz, hogy az apa a nevére vehesse a gyereket, a nőnek be kell bizonyítania, hogy időközben mással sem lépett hivatalos élettársi kapcsolatra.

Csakhogy az anyakönyvi nyilvántartás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM), a 2010 januárja óta elektronikus élettársi nyilvántartás viszont a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) felügyelete alá tartozik, és a két adatbázis nincs összekötve. Így az anyakönyvezést intéző kórház vagy hivatalnok nem tudja egy kattintással ellenőrizni az anya nyilatkozatát.

A kormány az év végén már érzékelte az adatszolgáltatási problémát, de nem volt pénz a két adatbázis összekötésére, magyarázza a helyzet hátterét a MOKK jogi irodájának vezetője, Szécsényi-Nagy Kristóf. A jogász szerint egy tanúkkal hitelesített egyszerű anyai nyilatkozat is elég lenne annak igazolására, hogy az anyának nincs hivatalos élettársa, a minisztérium egyik akkori túlbuzgó főosztályvezetője azonban arra utasította az anyakönyvi hivatalokat, hogy csak a MOKK által kiadott hiteles közokiratot fogadják el.

Annáék esete nem egyedi, a túlbürokratizált intézkedés február óta körülbelül tizenötezer pár életét nehezítette meg, ennyi nő kért tanúsítványt a MOKK-tól. Ez a szám nem pontos, mert bár a legtöbb helyen ragaszkodnak a közjegyzői okirathoz, a közjegyzői kamara irodavezetője szerint egyes településeken rugalmasan kezelik a kérdést, és megelégszenek az anya nyilatkozatával.

Érdeklődtünk öt fővárosi szülészeten, hogy a nem hivatalos élettársaknak milyen dokumentumokkal kell rendelkezniük az apa anyakönyvi bejegyzéséhez. Az ötből négy kórházban válaszolták azt, hogy közjegyzői tanúsítvány kell, egy helyen az apaságot elismerő nyilatkozat és az anya írásos nyilatkozata is elég lett volna.

Anna most eldöntheti, hogy maga megy el egy erről szóló közjegyzői tanúsítványért, vagy az illetékes anyakönyvvezetőre bízza, de akkor hetekbe telhet, amíg a gyermeknek hivatalos papírjai lesznek. És persze dönthet úgy is, hogy a saját nevére anyakönyvezteti a gyereket, majd a gyerekágyból kikelve, sok hercehurcával utólag rendezi a papírokat.

Amikor Annától a szülés után a közjegyzői iratot kérték, fogalma sem volt róla, hogy miről van szó, és csak lassan értette meg, hogy azt kell bizonyítania, hogy Istvánon, a gyerekei apján kívül nincs más élettársa. „Elképesztő, hogy szülés után ezzel cseszegetik az embert. Tiszta szerencse, hogy azt nem kell bebizonyítanom, hogy idő közben a világ más országaiban élő férfiakkal sem léptem élettársi kapcsolatra.”