Egy hét múlva indul a magyar CTU

2010.08.24. 15:30
Szeptember 1-jén Budapestre érkeznek a NATO és az EU legfőbb antiterrorista vezetői, hogy részt vegyenek az új magyar terrorelhárító központ megnyitóján. A miniszterelnököt és a köztársasági elnököt védő szolgálat hat-nyolcszáz fős stábja magába olvasztja az NBH és a rendőrség terrorellenes csoportjait is, a tízmilliárdos beruházás új kocsikat, fegyvereket, technikát és komplett mentőszolgálatot jelent.

Információink szerint Pintér Sándor belügyminiszter egy fontos ponton nemet mondott Hajdú Jánosnak, Orbán Viktor egykori testőrének, aki jelenleg kormánybiztosi megbízatással készíti elő a terrorelhárító központ felállítását. Az új szervezet kormányrendeletben kijelölt feladatköréhez nem kapott nyomozati jogot, ezért ezután is együtt kell működnie a rendőrséggel.

A közvetlenül a belügyminiszter irányítása alá rendelt terrorellenes szervezet az ország egész területén illetékes lesz, és felel minden terrorakciós, gépeltérítési, emberrablási ügy elhárításáért, valamint a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható fegyveres személyek elfogásáért. Egy sor más feladata mellett a központ embereire hárul a miniszterelnök és az államfő személyi védelme is.

A nyugati mintákat követő szolgálat átvesz több feladatkört az NBH-tól (új nevén Alkotmányvédelmi Hivataltól), a Nemzeti Nyomozó Irodától és a Köztársasági Őrezredtől. A koncentráltabb információktól és az egy kézbe kerülő felderítő munkától azt várják, hogy hatékonyabb működést érhetnek el.

Úgy tudjuk, a hat-nyolcszáz fősre tervezett szolgálat nemcsak a feladatokat kapta meg, hanem a területek specialistáit is. A napokban derült ki, hogy a kormány nem lesz szűkmarkú a központ kiépítésénél, tízmilliárdos költségvetéssel számolnak, a kiemelt fizetések mellett belefér az új gépkocsiflotta, a modern technika és fegyverzet megvásárlása, és az is, hogy a terrorelhárítók saját, az Országos Mentőszolgálattól független mentőparkot és egészségügyi részleget építhetnek ki.

A alakulat a honvédség Zách utcai, korábban Maléter-laktanyának nevezett objektumában működik majd. A szervezet indulás előtti főpróbáját a héten tartják, a hivatalos megnyitó szeptember 1-jén lesz. Az indulásra meghívót kaptak az uniós és NATO országok hasonló profilú szervezetinek vezetői.

Szakmai berkekben biztosra veszik, hogy a főigazgatói posztra Hajdú kap megbízást. Hajdú nem a szokványos rendőri karrierrel jutott el a tábornoki rangig: dolgozott a titkosszolgálatnál, tagja volt a rendőrség Komondor terrorellenes egységének és a szervezettbűnözési csoportnak mielőtt az évtized elején az Orbán Viktor személyi védelmét biztosító testőrség vezetője lett, majd elvállalta a Fidesz biztonsági főnöki feladatait.