A KDNP-be menekültek a kizárt váci fideszesek

2010.08.25. 15:04
A feloszlatás veszélye sem tántorítja el a váci kereszténydemokratákat attól, hogy kiálljanak saját polgármesterjelöltjük mellett a Fideszével szemben. A kormányon lévő pártszövetség két pártja a városban hiába próbált megegyezni, a helyi KDNP-sek riválisként külön listát állítanak. A megegyezésképtelenség a Fideszen belüli szakadásra vezethető vissza, az önkormányzat jelenlegi Fidesz-KDNP frakciója teljes egészében szembekerült a nagyobbik párt vezetésével.

– Mi is ragaszkodunk a húsz éve politizáló Fördős Attilához, és a Fidesz is ragaszkodik a fél éve feltűnt Pető Tiborhoz, nagy bánatunkra ezen a helyzeten a rengeteg egyeztetés sem tudott változtatni – mondta az Indexnek Áfra Tamás, a KDNP váci elnöke.

A városban a kereszténydemokraták külön listát állítottak a Fidesszel szemben, a jelölteket szerdán nyilvántartásba is veheti a helyi választási bizottság miután leadták az összegyűjtött ajánlószelvényeket.

Fördős Attilaforrás: vaci-naplo.hu
Fördős Attila
forrás: vaci-naplo.hu

Áfra Tamás szerint különösebb ellentét nincs a két párt között, az viszont igaz, hogy párttársai nehezen tudják megemészteni, hogy tavasszal a másik párttól kaptak egy ígéretet, amiről mostanra ott megfeledkeztek. A KDNP-s elnök szerint a tavaszi országgyűlési képviselőválasztás előtt kénytelen-kelletlen egyeztek bele Bábiné Szottfried Gabriella jelölésébe, de mögé álltak, hogy ősszel ők jelölhessenek embert a város élére. (Bábiné a második fordulóban nyert nagy fölénnyel.) A Fidesz viszont már június elején megnevezte saját polgármesterjelöltjét, így sok választásuk nem maradt.

A korábbi MIÉP-alelnök Fördős Attila most is tagja a város képviselőtestületének, 2006-ban Fidesz-KDNP színekben indult polgármesterjelöltként, és alig 104 szavazattal, kevesebb mint egy százalékkal maradt alul a szocialista Bóth Jánossal szemben.

Most független jelöltként indult a polgármesteri székért, bár tagja a KNDP-nek. De kereszténydemokrata zászló alatt indul újra szinte a teljes Fidesz-KNDP frakció is, amelynek tagjai akkor vesztették el Fidesz-tagságukat, amikor a Kövér László vezette országos választmány tavaly több vidéki szervezettel együtt feloszlatta a váci csoportot. A képviselő-testület tagjait az újjászervezéskor nem vették vissza a Fideszbe, ahol Bábiné vezetése alatt egy fiatalabb, új csoport alakult.

Pető Tiborforrás: vaci-naplo.hu
Pető Tibor
forrás: vaci-naplo.hu

Az egyik képviselő, Debreczeni János a kizárás óta annyira szembekerült volt pártjával, hogy kedden, amikor bejelentette független képviselőjelölti indulását, a váci tévében diktatúrának minősítette a Fideszben uralkodó viszonyokat.

Áfra Tamás szerint nem jelölték, de továbbra is támogatják Fördős Attilát, mert a tapasztalt, öreg róka nem most kezdte a politizálást, mint ellenfele. Fördős szórólapjain és honlapján is a KDNP logójával kampányol.

– Az önkormányzati választás más, mint a parlamenti, itt hagyni kell bizonyos mozgásteret a helyi szervezeteknek, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően dönthessenek – jelentette ki Harrach Péter. A KNDP országgyűlési frakcióvezetője szerint a párvezetés tartja magát ahhoz, hogy mindaddig nem is szól bele ezekbe az ügyekbe, amíg valamelyik csoport át nem lép egy bizonyos határt. A határ ebben az esetben az, hogy polgármester-jelöltből csak egy lehet. A Népszabadság nemrég azt írta, Fördős támogatása a KDNP-csoport feloszlatásával is végződhet. Harrach szerint figyelmzetetés vagy súlyosabb esetben csoportoszlatás csak akkor várható, ha mégsem tartják be a pártvezetés által megfogalmazott játékszabályokat.

Az oszlatás egyébként a választáson való fellépés szempontjából már nem sokat érne, hiszen ha hivatalosan regisztrálják a KDNP-s jelölteket, a szavazólapon kizárásuk esetén is a párt logójával fognak szerepelni.

Bábiné Szottfried Gabriella
Bábiné Szottfried Gabriella

Bábiné Szottfried Gabriella szerint sajnálatos, hogy sok jobb sorsra érdemes váci politikus is bekerült a Fidesszel szembehelyezkedő csoportba, de ezt a kérdést akkor is a KDNP-nek kell megoldania. A fideszes országgyűlési képviselő  nem tud arról, hogy bármilyen, a polgármester-jelölésre vonatkozó egyezség létrejött volna a kizártak csoportjával, márpedig választókerületi elnökként biztos kapott volna tájékoztatást a szövetséges párttól.

Bábiné szerint pártjában megtörtént a jelöltállítás, a jelöltek szakképzettsége teljesen lefedi az önkormányzati feladatokat, váciak, tehát ismerik a helyi problémákat.