Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A KDNP-be menekültek a kizárt váci fideszesek

2010.08.25. 15:04
A feloszlatás veszélye sem tántorítja el a váci kereszténydemokratákat attól, hogy kiálljanak saját polgármesterjelöltjük mellett a Fideszével szemben. A kormányon lévő pártszövetség két pártja a városban hiába próbált megegyezni, a helyi KDNP-sek riválisként külön listát állítanak. A megegyezésképtelenség a Fideszen belüli szakadásra vezethető vissza, az önkormányzat jelenlegi Fidesz-KDNP frakciója teljes egészében szembekerült a nagyobbik párt vezetésével.

– Mi is ragaszkodunk a húsz éve politizáló Fördős Attilához, és a Fidesz is ragaszkodik a fél éve feltűnt Pető Tiborhoz, nagy bánatunkra ezen a helyzeten a rengeteg egyeztetés sem tudott változtatni – mondta az Indexnek Áfra Tamás, a KDNP váci elnöke.

A városban a kereszténydemokraták külön listát állítottak a Fidesszel szemben, a jelölteket szerdán nyilvántartásba is veheti a helyi választási bizottság miután leadták az összegyűjtött ajánlószelvényeket.

Fördős Attilaforrás: vaci-naplo.hu
Fördős Attila
forrás: vaci-naplo.hu

Áfra Tamás szerint különösebb ellentét nincs a két párt között, az viszont igaz, hogy párttársai nehezen tudják megemészteni, hogy tavasszal a másik párttól kaptak egy ígéretet, amiről mostanra ott megfeledkeztek. A KDNP-s elnök szerint a tavaszi országgyűlési képviselőválasztás előtt kénytelen-kelletlen egyeztek bele Bábiné Szottfried Gabriella jelölésébe, de mögé álltak, hogy ősszel ők jelölhessenek embert a város élére. (Bábiné a második fordulóban nyert nagy fölénnyel.) A Fidesz viszont már június elején megnevezte saját polgármesterjelöltjét, így sok választásuk nem maradt.

A korábbi MIÉP-alelnök Fördős Attila most is tagja a város képviselőtestületének, 2006-ban Fidesz-KDNP színekben indult polgármesterjelöltként, és alig 104 szavazattal, kevesebb mint egy százalékkal maradt alul a szocialista Bóth Jánossal szemben.

Most független jelöltként indult a polgármesteri székért, bár tagja a KNDP-nek. De kereszténydemokrata zászló alatt indul újra szinte a teljes Fidesz-KNDP frakció is, amelynek tagjai akkor vesztették el Fidesz-tagságukat, amikor a Kövér László vezette országos választmány tavaly több vidéki szervezettel együtt feloszlatta a váci csoportot. A képviselő-testület tagjait az újjászervezéskor nem vették vissza a Fideszbe, ahol Bábiné vezetése alatt egy fiatalabb, új csoport alakult.

Pető Tiborforrás: vaci-naplo.hu
Pető Tibor
forrás: vaci-naplo.hu

Az egyik képviselő, Debreczeni János a kizárás óta annyira szembekerült volt pártjával, hogy kedden, amikor bejelentette független képviselőjelölti indulását, a váci tévében diktatúrának minősítette a Fideszben uralkodó viszonyokat.

Áfra Tamás szerint nem jelölték, de továbbra is támogatják Fördős Attilát, mert a tapasztalt, öreg róka nem most kezdte a politizálást, mint ellenfele. Fördős szórólapjain és honlapján is a KDNP logójával kampányol.

– Az önkormányzati választás más, mint a parlamenti, itt hagyni kell bizonyos mozgásteret a helyi szervezeteknek, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően dönthessenek – jelentette ki Harrach Péter. A KNDP országgyűlési frakcióvezetője szerint a párvezetés tartja magát ahhoz, hogy mindaddig nem is szól bele ezekbe az ügyekbe, amíg valamelyik csoport át nem lép egy bizonyos határt. A határ ebben az esetben az, hogy polgármester-jelöltből csak egy lehet. A Népszabadság nemrég azt írta, Fördős támogatása a KDNP-csoport feloszlatásával is végződhet. Harrach szerint figyelmzetetés vagy súlyosabb esetben csoportoszlatás csak akkor várható, ha mégsem tartják be a pártvezetés által megfogalmazott játékszabályokat.

Az oszlatás egyébként a választáson való fellépés szempontjából már nem sokat érne, hiszen ha hivatalosan regisztrálják a KDNP-s jelölteket, a szavazólapon kizárásuk esetén is a párt logójával fognak szerepelni.

Bábiné Szottfried Gabriella
Bábiné Szottfried Gabriella

Bábiné Szottfried Gabriella szerint sajnálatos, hogy sok jobb sorsra érdemes váci politikus is bekerült a Fidesszel szembehelyezkedő csoportba, de ezt a kérdést akkor is a KDNP-nek kell megoldania. A fideszes országgyűlési képviselő  nem tud arról, hogy bármilyen, a polgármester-jelölésre vonatkozó egyezség létrejött volna a kizártak csoportjával, márpedig választókerületi elnökként biztos kapott volna tájékoztatást a szövetséges párttól.

Bábiné szerint pártjában megtörtént a jelöltállítás, a jelöltek szakképzettsége teljesen lefedi az önkormányzati feladatokat, váciak, tehát ismerik a helyi problémákat.