Csepeli kettős gyilkosság: befejeződött a nyomozás a sikkasztási ügyben

A gyanú szerint a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola volt gazdasági igazgatóhelyettese egy pénzügyes kolléganője segítségével hatmillió forintot csalt és sikkasztott el. A csepeli kettős gyilkossági ügyben sikkasztás, csalás és magánokirat hamisítás gyanújával tartó eljárást most befejezték, az iratokat vádemelési javaslattal küldik az ügyészségre.

Befejeződött a nyomozás a csepeli kettős gyilkosság néven ismertté vált ügy vizsgálata közben felmerült sikkasztási ügyben is. A gyanú szerint D. Gábor, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola volt gazdasági igazgatóhelyettese egy pénzügyes kolléganője segítségével körülbelül hatmillió forintot csalt, illetve sikkasztott el az intézmény pénzéből.

A sikkasztás, csalás és magánokirat hamisítás gyanújával tartó eljárást most befejezték, az iratokat vádemelési javaslattal küldik az ügyészségre.

2009 elején, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában történt kettős gyilkosság ügyében augusztus közepén zárták le a nyomozást. Az ügy hátterében feltehetően azok a gazdasági bűncselekmények állnak, amelyekre a gyilkosság nyomozásakor derült fény.

Az iskola igazgatójának gyanúja szerint a gazdasági igazgatóhelyettes, D. Gábor eltüntette az iskola pénzének egy részét. Ennek tisztázására beszéltek meg találkozót az iskolában 2009 januárjában. A találkozón a D.-vel érkező pedellus, K. Tamás több lövéssel megölte az igazgatót és a vele lévő tanárt, D. Gábor pedig segített eltüntetni a biztonsági kamerák felvételeit. A gazdasági igazgatóhelyettes azzal védekezik, hogy ezt a fegyverrel fenyegetőző pedellustól való félelmében tette. Abban az ügyben a pedellus ellen több emberen elkövetett emberölés, D. Gábor ellen pedig ugyanezen bűncselekményben bűnsegédi részvétel miatt emeltetne vádat a rendőrség.

A gyanú szerint D. Gábor 2008-ban arra kért egy vállalkozót, hogy tisztítószerről állítson ki készpénzes számlát körülbelül 700 ezer forint értékben, cserébe készpénzben megkapja az ÁFÁ-t. A vállalkozó két 700 ezres számlát állított ki az iskolának, a számlákat az iskola időszaki pénztárjelentésében is szerepeltették. A pénzt a másik gyanúsított, az iskola egyik munkatársnője vette ki a pénztárból, és használta fel. Az iskola egyébként nem kapott semmiféle tisztítószereket a pénzért.

D. Gábort azzal is gyanúsítják, hogy 2008. februárjában magának és az iskola öt másik munkatársának, közöttük K. Ildikónak kiküldetési rendelvényeket állított ki. Az iskola egyik munkatársa sem volt a kiállított adatok szerinti kiküldetésen, mégis összesen több mint 900 ezer forintot vettek ki a házipénztárból.

A gyanú szerint ezeken felül 2008.december 12-e előtti időszakban D. Gábor és kolléganője az iskola fenntartójának az iskolában elhelyezett házipénztárából több alkalommal pénzt vett ki, több mint 1 millió forintot, saját céljaikra. A hiányra a házipénztár 2008. december 12-i rovancsolásakor derült fény.

A volt gazdasági igazgatóhelyettes a nyomozók szerint a kolléganője nevén lévő vállalkozásnak 2007-ben öt számlát állíttatott ki oktatási tevékenységről, amit azonban nem végeztek el. Ezekért szintén több mint egymillió forintot utaltak át maguknak az iskola házipénztárából. D. Gábor egy másik vállalkozót is felkért valótlan számlák kiállítására tisztításról, takarításról és terembérletről, összesen négy darabot 2,3 millió forint értékben. A pénzt ismét D. Gábor kolléganője vette ki a pénztárból, de kapott belőle a számlákat kiállító Kft. ügyvezetője is.

A gyanú szerint összesen négymilliót sikkasztottak az iskolától, illetve egyillió forintot csalással szereztek meg. Az iskola fenntartóját szintén egymillió forinttal károsították meg.