Nem működik a monoki kártya

2010.08.26. 07:09
Nincs monoki kártya Monokon, mert a rendszer működtetéséhez nem adott támogatást az előző kormány, mondta a Népszavának Szepessy Zsolt polgármester, aki szerint ősszel ismét napirendre kerül a téma.

Az előző kormány a felelős a monoki kártya kudarcáért, állítja Szepessy Zsolt, a település polgármestere. A Népszavának elmondta, keresték a támogatást a törvényes működtetéshez, de nem kaptak segítséget. A program kísérleti jelleggel indult el, de már akkor is akadozva működött. Az önkormányzat egy helyi rendelkezés alapján novembertől alkalmazta a kártyát.

A terv az volt, hogy szociális kártyára utalják a lakásfenntartási támogatást, az óvodáztatási támogatást és az átmeneti segélyt. A kártyát meghatározott üzletekben és termékekre lehetett volna használni. A lap szerint még a tízet sem érte el azoknak a száma, akiknek a településen az új rendszer szerint utalták egy ideig a pénzüket. A negyven segélyezettből ennyien járultak hozzá ahhoz, hogy a kártya elkészítéséhez szükséges adataikat és a fényképüket továbbítsák a kártyakibocsátónak.

Szepessy szerint az őszi parlamenti munkában újra napirendre kerül a kérdés, és a kormány törvényi szinten szabályozza, majd országosan is bevezeti a "szegénykártyát".

A Népszava megkereste Ágh Pétert, a parlament szociális bizottságának fideszes alelnökét és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát, de egyelőre nem kapott választ.