Harmincezerbe kerülhet egy cigi az aluljáróban

2010.09.01. 12:39
Szerdától 30 ezer forintra büntethetik az aluljárókban dohányzókat. Görögországban szintén szerdán járt le a türelmi idő: aki közterületen rágyújt, akár 150 ezer forintnak megfelelő büntetést is kaphat.

Augusztus eleje óta tilos dohányozni a főváros tulajdonában lévő aluljárókban, azonban büntetni csak szeptember elején kezdenek a közterületfelügyelők.

A fővárosi önkormányzat még tavasszal fogadta el azt a rendeletet, amely szerint betiltja a dohányzást a tulajdonában álló 69 aluljáróban. Az aluljárók listáján szerepel többek között a Flórián tér, az Astoria, a Nyugati tér, a Kálvin tér, a Blaha Lujza tér, a Boráros tér vagy az Örs vezér tere.

D  TT20100805030

A tilalom megszegői 30 ezer forintig terjedő bírságot kapnak. Nem számít tiltott helynek viszont az aluljárókban található vendéglátóhelyek belső területe.

Szabó Mihály, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója  elmondta: a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy feljelentheti a tiltott helyen dohányzókat. A felügyelőknek igazoltatási joguk is van, azaz elkérhetik a szabálysértőktől a papírjaikat, sőt feltartóztathatják őket, ha el akarnának menekülni. Az ellenőrzést és a bizonyítást segíti az aluljárókba telepített kamerarendszer, valamint az a tíz darab kísérleti minikamera, amit a felügyelők ruhájára erősítenek. A főváros nyolc kerületében összesen 80-100 fővárosi közterület-felügyelő teljesít szolgálatot.

A rendelet előterjesztése több európai példáról számol be. Eszerint Dánia és Németország valamennyi városában tilos az aluljárókban, sőt a közterületeken cigarettát szívni. Angliában is van példa ilyen típusú tilalomra.

Görögországban sokkal nagyobb a büntetés

Teljes dohányzási tilalom lépett életbe a közösségi helyeken szerdán Görögországban. Európa leginkább nikotinfüggőnek mondott országában 2009 júliusában fogadta el a parlament a tilalmat.A kampány jelmondata: "nyomd el a cigarettád, hogy tovább élj!". A tavaly nyáron hozott törvény sokaknak, főleg a vendéglátósoknak nem tetszett. A törvény nehezen volt kikényszeríthető, a kaszinók és a nagy koncerthelyek kilenc hónapos haladékot kaptak júniusig. Eztán jött két plusz egy hónap türelmi időszak, vagyis szeptember elsején a törvény hatályba lép kivételek nélkül, de további egy hónapig nincs még büntetés a törvénysértőknek.

Októbertől viszont, aki megszegi a törvényt közterületeken, 50 és 500 euró közötti pénzbüntetésre számíthat. Ennél is többet kell fizetniük az üzletek tulajdonosainak, vezetőinek törvénysértés esetén. Nekik 500 és ezer euró közötti a büntetési tételük. Aki ismételten megszegi a törvényt, annak az engedélyét is bevonhatják.

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő azt mondta, hogy "nemcsak gazdaságilag, hanem a mindennapi egészséget tekintve is az a cél, hogy Görögország élhetőbb legyen. Az éttermek és kávézók tulajdonosai továbbra is azzal fenyegetőznek, hogy nem tartják be a törvényt, amely jelentősen rontja az üzletüket. Felmérések szerint a görögök 40 százaléka dohányos, és átlagban nyolc szál cigarettát szívnak naponta.