Megalakult a Terrorelhárítási Központ

2010.09.01. 19:27 Módosítva: 2010.09.01. 19:29
A most megalakult Terrorelhárítási Központ elemzi értékeli az ország terrorfenyegetettségének helyzetét, védi a kormányfőt és az államfőt, feladatai közé tartozik a terrorcselekmények, emberrablások felderítése.

A miniszterelnök szerint egy fejlett és erős országhoz ma már elengedhetetlen a jól szervezett, jól felszerelt és kiválóan kiképzett emberekből álló, önálló terrorelhárítási központ. Mától Magyarország e tekintetben is modern országnak számít, mondta Orbán Viktor a Terrorelhárítási Központ (TEK) ünnepélyes alakuló állománygyűlésén a budapesti Maléter Pál laktanyában, ahol Pintér Sándor belügyminiszter átadta Hajdu János rendőr dandártábornoknak a TEK alapító okiratát.

DBELO20100901022

A kormányfő szerint a kilenc évvel ezelőtt a világot alapjaiban megváltoztató New York-i terrortámadás után kijelenthető, hogy a világban globális és korszakos átrendeződés zajlik hatalmi, politikai, gazdasági és katonai értelemben egyaránt. Az újonnan formálódó világrendben alapvetően megváltoznak a biztonság, a nemzetbiztonság feltételei is.

Az új alakulat tagjait Orbán Viktor kiváló, különleges képességű, tapasztalt szakembereknek nevezte, akik mostantól Magyarország és a magyar emberek biztonságának kiemelt felelősséget viselő egyenruhásai, védelmezői.

A TEK ünnepélyes alakuló állománygyűlésen felszólalt Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora is, aki arról beszélt, hogy a szeptember 11-i jelentés, valamint a 2009-es detroiti eseményekről szóló jelentés arra világított rá, hogy nem volt megfelelő a belbiztonsági szervek közötti információáramlás, továbbá ezeket ki kellett volna egészíteni a magánszektor - elsősorban a bankszektor - adataival. Mint mondta, információdarabkák voltak, amelyeket egymással nem kötöttek össze.

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora beszél a megalakult Terrorelhárítási Központ állománygyűlésén. Mellette áll Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Hajdu János, az új szervezet főigazgatója (j) és Pintér Sándor belügyminiszter (j4)
Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora beszél a megalakult Terrorelhárítási Központ állománygyűlésén. Mellette áll Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Hajdu János, az új szervezet főigazgatója (j) és Pintér Sándor belügyminiszter (j4)

A koordinátor utalt arra, hogy volt alkalma megismerni a TEK-et, az új szervezetről azt mondta, hogy annak szerkezete és feladatköre egyértelmű, a központban integrálódik a megelőzés, a felderítés és a megsemmisítés, így az információáramlás felgyorsul. Bár a legtöbb nyugat-európai országban terrortámadás után jöttek létre hatalmas terrorellenes szervezetek, de szerinte Magyarország egyike az elsőknek, amely felismerte a jelentőségét, hogy egy jó struktúrában létező, hatékonyan működő szervezet segíteni tud a tragédia megelőzésében.

Pintér Sándor belügyminiszter a fővárosi Maléter Pál laktanyában tartott alakuló állománygyűlésen adta át Hajdu János rendőr dandártábornoknak a Terrorelhárítási Központ alapító okiratát, ezzel hivatalosan is megalakult a szervezet. A miniszterelnök Hajdu Jánost szerdai hatállyal nevezte ki a Terrorelhárítási Központ főigazgatójává.

A Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló, augusztusban közzétett rendelet szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő költségvetési szerv. A központ védi a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt is, emellett elemzi és értékeli az ország terrorfenyegetettségének helyzetét is.