Fel se fogtam, annyira szégyelltem magam

2010.09.03. 12:32
A bíróság később dönt annak a három 15 éves lánynak az ügyében, akik összesen tízezer forintnyi bizsut próbáltak elcsenni egy belvárosi üzletből. A rendőrség két lányt két éjszakán át tartott fogva, harmadik társuk már az első este a pszichiátriára került, valamennyiüket a kirúgás réme kísérti. A kormány közbiztonsági csomagjával kapcsolatos szakmai kifogások beigazolódni látszanak.

A három 15 éves budapesti gimnazista lány a szerdai tanévnyitó után egy belvárosi üzletből próbált lenyúlni néhány bizsut (2.290, 5.170 és 3.180 Ft értékben). A boltban kiszúrták, amint egyikük épp az árcédulát szedte le egy nyakláncról, és elcsípték őket. A szokványos történet, amin tízből kilenc fiatalkorú átesik, ekkor fordult rémálomba.

A kormány által szorgalmazott, és nyáron hatályba lépett közbiztonsági csomag ugyanis a fiatalkorú szabálysértőket is elzárással fenyegeti, ami viszont alapot szolgáltat a rendőrségnek, hogy a gyanúsítottakat szabálysértési őrizetbe vegye.

Ünneplőben őrizetben

Ez történt a három, még iskolai ünneplőt viselő lánnyal is: az üzletvezető értesítette a szüleiket, de mire ők odaértek volna, a lányokat az ötödik kerületi kapitányságra szállították, ahol este 9-ig egyéni zárkákban üldögéltek, és senki nem szólt hozzájuk.

A rendőrség dönthetett volna úgy, hogy a fiatalkorúakat kihallgatás után elengedi: a kár megtérült, a lányok megbánták a tettüket, a bűnismétlés az elrejtőzés vagy más veszély nem állt fent, így érthetetlen, hogy miért kellett őket szabálysértési őrizetbe venni. A rendőrségnek emellett értesítenie kellett volna a szülőket, ami nem történt meg.

Az egyik lány pszichésen annyira kikészült, hogy őt még az este kórházba szállították. Egy másikuk édesanyja az összetört lányát egy percre láthatta. Később egész este felváltva hol azt mondták, hogy a gyerekeket hazaengedik, hol azt, hogy az új szabály alapján erre nincs lehetőség.

Az utolsó előtti verzió szerint találtak egy „kiskaput”, hogy mégis elengedhetik őket, majd éjjel 3-kor kiderült, hogy a Gyorskocsi utcai fogdába kerülnek. A lányokat megbilincselték, és külön autóval éjjel fél négykor átszállították Budára. A még mindig ünneplőben és körömcipőben lévő gimnazista lányok a kinti hideg és a fűtetlen zárkák miatt teljesen átfáztak.

Hülyéskedésnek indult

A szülők reggel 8-kor próbáltak nekik meleg ruhát bevinni, ekkor azonban újabb tortúra kezdődött: a fogda illetékesei szerint az őrizetesek csak vasárnaponként kaphatnak csomagot, a kivételt pedig csak az őket beszállító V. kerületi kapitányság engedélyezheti. A kapitányságon erről nem tudtak, a Gyorskocsi utca kitartott, és végül délután lett, mire a két lány meleg ruhához jutott.

A rendezett hátterű családokból származó, kéttannyelvű gimibe járó lányokat sokkolta, ami velük történt: a bilincs, a kihallgatás, a fagyoskodás, a zárka körülményei, a csütörtöki negyedórás séta egy 15nm-es ablaktalan szobában, a két, őrizetben töltött éjszaka.

„Hülyéskedésnek indult, aztán elfajult, de kicsit sok volt a megrázkódtatás, az unalom pedig idegölő volt” – mondta egyikük. „Fel se fogtam, mi történik velem, annyira szégyelltem magam – emlékezett vissza az Indexnek a barátnője. – Amikor kiderült, hogy ez három napig tarthat (ennyi a szabálysértési őrizet maximális időtartama – M.G.) teljesen kétségbe estem”.

„Először mélységesen megdöbbentem és elkeseredtem. Egyelőre  fogalmam sincs, hogyan fogjuk ezt otthon kezelni – válaszolt az egyik anyuka az Index kérdésére, hogy min megy át ilyenkor egy szülő. – Egyikük sincs rászorulva ilyesmire, de hát ilyesmin majdnem minden fiatal átesik, nem értem, miért kell gyerekekkel így bánni.”

Határozat: hónapok múlva

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalója előtt péntek reggel a két lány az édesanyjukkal összebújva bilincsbe verve üldögél, néha kicsit sírdogálnak, négy rendőr tartja őket szemmel. A kirendelt ügyvéd halkan sorolja a kilátásokat, megrovásról, esetleg pénzbüntetésről beszél. Az új törvény alapján azonban akár 30 nap elzárást is kaphatnának.

Odabent a bírónő egy mondattal berekeszti a tárgyalást: az egyik elkövető nincs jelen, az ügyet nem bontja szét, a gyorsított helyett ezért rendes eljárás keretében (hónapok múlva) bírálják majd el az ügyet. A lányokról lekerül a bilincs, hazamehetnek, megkönnyebbülten mosolyognak.

Mit lép az iskola?

„Biztos vagyok benne, hogy egyikünk se fog soha többé ilyet csinálni – mondja kicsit később odakint az egyik lány – de ehhez nem lett volna szükség arra, hogy bent tartsanak”. Közben szólnak a telefonok, az osztálytársak érdeklődnek. A hivatalos verzió egyelőre a hasmenés, a lányok reménykednek: a hírek szerint a gimnáziumban a tanárok semmit sem tudnak, és csak három gyerek van képben.

Mindenki más pontosan tudja, hogy az ilyesmit lehetetlen titokban tartani, és valószínűleg már az egész iskola mindent tud, annál is inkább, mert csütörtökön az osztályfőnök körbetelefonálta a szülőket, hogy miért hiányoznak a lányok, márpedig ezt korábban sosem tette meg.

A három lánynak szerencséje van, mert a családjuk, legszűkebb környezetük nem bélyegzi meg őket a tettükért. Most viszont azon aggódhatnak, hogy az iskolájuk hogy kezeli majd az ügyet, és az amúgy is aránytalannak tűnő rendőri intézkedésen túl sújtja-e majd őket valamilyen szankcióval.

A rendőrségnek feltett (elsősorban az őrizetbe vétel szükségességére vonatkozó) kérdéseinkre a BRFK egyelőre nem reagált. A lányok őrizetbe vétele, furikáztatása, benntartása több százezer forintba került az adófizetőknek.

Cikkünk élesítése után futott be a BRFK konkrét kérdéseinket megkerülő válasza. Azt írják: "Az eljáró rendőrök intézkedései teljes mértékben megfelelnek a hatályos jogszabályoknak, törvényesek és szakszerűek".

Kérdéseink ezek voltak:

Amennyiben a lányok személyi azonossága megállapítható volt, mi indokolta az őrizetbe vételüket?

Milyen szabályok vonatkoznak a fiatalkorúak őrizetbe vételére - ezeket maradéktalanul betartotta-e a rendőrség?

Indul-e vizsgálat azzal kapcsolatban, miért kellett az egyik lányt mentővel kórházba szállítani?

Indul-e vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy az intézkedéssorozat egésze megfelelt-e az előírásoknak, illetve mérlegelési jogkörükben az V. kerületi kapitányság munkatársai megfelelően jártak-e el?

Van-e bármiféle ajánlás, iránymutatás - ha nincs tervezik-e ilyen kiadását - arra vonatkozóan, hogy a szabálysértési törvény módosítása nyomán mikor indokolt csekély értékű lopáson tetten ért elkövetők őrizetbe vétele, különös tekintettel arra, ha fiatalkorúakról van szó?