Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Schmitt-díjat alapított Schmitt Pál

2010.09.03. 10:04

Kitüntetést alapított Schmitt Pál; az államfő határozata a Köztársaság Elnökének Érdemérme és a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel kitüntetések alapításáról a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg.

A Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetés annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki életútjával, szakmai tevékenységével kiemelkedő érdemeket szerzett, különösen a tudományok, az ifjúság nevelése, az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatása, a természeti környezet megóvása terén, valamint művészi alkotói és előadói, illetve a köz szolgálatában végzett tevékenységével, áll a határozatban.

A Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel kitüntetés a magyar nemzet közösségének szolgálatáért személyeknek, intézményeknek vagy településeknek adományozható. Az érdemérem és a díszoklevél éremmel elismerést a köztársasági elnök adományozza.

Az érdemérem 6 centiméter átmérőjű, aranyozott ezüst anyagú érem. Előoldalán a Magyar Köztársaság címere címertartó angyalpárral, hátoldalán a "DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉRDEMÉRME" felirat látható. Az érdemérmet díszes adományozó levél kíséri, melynek szövegezése mindig egyedileg készül.

Schmitt Pál gratulál Czene Attilának
Schmitt Pál gratulál Czene Attilának

A díszoklevél éremmel kitüntetés szövegezése mindig egyedileg készül a köztársasági elnök vízjeggyel ellátott, 400-szor 200 milliméter méretű papírjára; a díszoklevelet 4,5 centiméter átmérőjű ezüstérem kíséri, előoldalán a Magyar Köztársaság címere címertartó angyalpárral, hátoldalán „DR. SCHMITT PÁL KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK EZÜSTÉRME” felirat látható.

Az érdeméremhez hordható aranyozott ezüst, a díszoklevél éremmel kitüntetéshez ezüst, 1,2 centiméter nagyságú, címertartó angyalpár által tartott magyar címert ábrázoló kitűző tartozik - rendelkezik határozatában az államfő.