2011 tavaszán el kell fogadni az új alkotmányt

2010.09.04. 19:30
Öt olyan feladatot nevezett meg Orbán Viktor a szombati kötcsei találkozón, amely szerinte az elkövetkező időszakban a polgári jobboldal előtt áll; közte az új alkotmányt, amelyet 2011 tavaszán mindenképp el kell fogadni.

A hagyományos kötcsei találkozón, a jobboldali értelmiségi holdudvar tagjainak nem nyilvános összejövetelén a miniszterelnök a nemzeti kormányzásról tartott előadást. Orbán Viktor öt konkrét feladatról beszélt.

Ezek: az önkormányzati választás, amelynek „nem ígéretekről, hanem a valóságról kell szólnia”; a jövő évi költségvetés, amelynél fontos, hogy valós számokra épüljön; az új Széchenyi-terv, amely lehetőséget ad azoknak, akik eddig nem kaptak esélyt; az új alkotmány, amelyet 2011 tavaszán szerinte mindenképpen el kell fogadni; valamint Magyarország európai uniós elnöksége.

A miniszterelnök a rendezvényen úgy fogalmazott, Magyarországon 2010-ben lezárult az utópiák évszázada; „az utolsó utópisztikus baloldali hatalompolitikai kísérlet is megbukott, ami nem volt más, mint a baloldali modernizáció utópiája”. Úgy látja, „életünk legnagyobb kihívása előtt állunk, utópiák helyett valóságra épülő politikát kell érvényre juttatnunk”.

A kétharmados forradalom tavasszal azért jöhetett létre, mert három dologban nemzeti összefogást sikerült teremteni: abban, hogy a gazdaságot talpra kell állítani, hogy munkahelyeket kell teremteni, valamint abban, hogy helyre kell állítani a rendet és a közbiztonságot - fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta, hogy rajtuk kívül más politikai erő ezt nem fogja megtenni, mert nincs rá szándéka és képessége.

A kormányfő kiemelte, hogy a nemzeti egység egy szövetség sikere, a polgári középosztály ugyanis szövetséget kötött a bizonytalan helyzetű, szegényebb társadalmi rétegekkel. Ez a szövetség adja alapját a mostani kormányzásnak. „Az a feladatunk, hogy ezt a szövetséget megvédjük a Gyurcsány-korszak ipari méretű illúziótermelésével szemben” - mondta.

Orbán Viktor a polgári jobboldal feladatának nevezte, hogy fenntartsa ezt a szövetséget, hogy teljesen átépítse a gazdasági rendszert, és azt, hogy kivezesse az országot az adósságcsapdából. Hozzátette: ehhez az szükséges, hogy a gazdaságpolitika középpontjában a munka, a munkahelyteremtés álljon, valamint az, hogy sikerüljön tíz év alatt egymillió új munkahelyet létrehozni. Csak a munka ad ugyanis reményt a felemelkedésre, és minél többen dolgoznak, annál sikeresebb lesz a gazdaság.

A kötcsei találkozót 2004 óta évente rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei  településen. A tanácskozás nem nyilvános, a meghívottak köréről a szervező alapítvány dönt. A szervezők nevében Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: a „Nemzeti kormányzás” mottójú idei találkozón áttekintik a kormányzás eddigi tapasztalatait, a meghívott kormánytagok segítségével pedig előre is nézhetnek a résztvevők.

Idén, rendhagyó módon májusban is tartottak Kötcsén találkozót, amelyen az elmúlt húsz, illetve nyolc esztendő értékelése mellett az új kormányzati ciklus teendőit tekintették át.