A balkáni romák hazatelepítése ellen tüntettek Budapesten

2010.09.04. 16:12
A romák franciaországi hazatelepítése ellen tüntettek szombaton Budapesten, a francia nagykövetség előtt. A békés demonstráción néhány tucatnyian vettek részt.

"Ma cigányok, holnap mi?", "Le a romák erőszakos kitoloncolásával" - ilyen és ehhez hasonló magyar, illetve külföldi transzparensekkel érkeztek a résztvevők szombat délután a VI. kerületi Lendvay utcához, a francia nagykövetség épülete elé.

A néhány tucat demonstráló azért gyűlt össze, hogy így tiltakozzanak a balkáni romák franciaországi kitoloncolása, illetve a magyarországi romafóbia ellen.

A felszólalók szégyenletes intézkedés-sorozatnak, őrült, eszement javaslatnak nevezték a Franciaországban történteket, amelyekkel - a biztonság nevében - megsértették az alapvető emberi jogokat is. A szervezők a beszédek után egy petíciót vittek be a nagykövetségre, amelyet ott hivatalosan át is vettek.

A demonstráció háromnegyed háromkor fejeződött be. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendezvény békésen zajlott, nem történt atrocitás.

A szervezők tájékoztatása szerint a szombati, fővárosi tüntetéssel egyidőben Európa számos más országában is demonstráltak, köztük Barcelonában, Belgrádban, Bécsben, Londonban, Madridban, Sevillában, Párizsban és több franciaországi nagyvárosban is.