Annyit mondott az illető, hogy jaj

2010.09.08. 19:54
A hat halálos áldozatot követelő romagyilkosságoknál a gyanú szerint sofőrként segédkező Cs. István a Tényeknek nyilatkozva elmondta: a Katonai Biztonsági Hivatal tisztje megkereste, ő pedig válaszolt neki. Kapcsolattartója a tiszalöki gyilkosságról is érdeklődött, ezután társaiban fölvetődött, hogy megölik a tisztet.

A magát Csontrablónak nevező, korábban katonaként Koszovóban is szolgáló férfi a TV2 hírműsorának adott interjúban közölte: jelentett a Katonai Biztonsági Hivatalnak leszerelése után. Hogy kikről, nem részletezte. A Tények információi szerint a debreceni futballszurkolókról és a tévészékház ostromának résztvevőiről kérdezhették.

Az interjúból ugyanakkor kiderül, hogy Cs. István kapcsolattartója a tiszalöki romagyilkosságról is kérdezte a férfit, ő azonban nem árulta el, hogy részt vett benne. A Tényeknek elmondta: amikor társainak beszámolt erről, ők "kilátásba helyezték, hogy likvidálják" a kapcsolattartóját, valamint Cs. Istvánt is megfenyegették: ha feljelenti őket, végeznek a családjával.

A gyilkosságsorozatról szólva kijelentette: eleinte nem tudta, hogy társai mire készülnek.

"Azt mondták nekem, hogy ilyen vadászatjelleggel fogunk menni (...) , részletekbe nem mentünk bele" - mondta Cs. István.

A Tényeknek arról is beszélt, hogy sok mindenre nem emlékszik, az viszont megmaradt benne, ahogyan társai a tiszalöki gyilkosság után elmondták neki, miként végeztek az áldozattal. "Ahogy kilépett az illető az ajtón (...), lőtt, és annyit hallott, annyit mondott az illető, hogy jaj. Ennyit mondott, hogy jaj, és összeesett" - emlékezett.

Cs. István szerint elképzelhetetlen, hogy négyükön kívül senki sem vett részt a cigányok elleni támadásokban.

"Egy ilyen dologhoz biztos, hogy kellenek anyagi támogatók. Szerintem voltak. Illetve vannak olyan emberek, akik nincsenek bent" - mondta.

Cs. István korábban már nyilatkozott a Népszabadságnak is. Akkor azt mondta, a cigányokról "átlagos véleménye van". Mint fogalmazott: "nem a szín számít, hanem, hogy rendes ember-e valaki, vagy nem. Nem vagyok rasszista, csak egy teljesen átlagos ember, átlagos gondolkodással".