Fidesz: mintha Budapesten írták volna az EBESZ-jelentést

2010.09.08. 16:17
Az MSZP véleményének reciklálásával vádolja az EBESZ-t a sajtóbizottság fideszes elnöke. L. Simon László szerint már 1998 és 2002 közt is így volt.

Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselőjének a magyarországi médiaszabályozást kifogásoló jelentése "nagyon úgy néz ki, mintha Budapesten írták volna".

L. Simon László szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: a jelentés szóról szóra azokat a "vádpontokat" tartalmazza, amelyeket az MSZP az elmúlt hónapokban hangoztatott.

Jó lenne, ha végre megváltozna az az 1998 és 2002 között jellemző gyakorlat, hogy "Magyarországon valakik megírnak anyagokat, ezeket kijuttatják nemzetközi szervezetek vezetőihez, majd ezek az anyagok a nemzetközi szervezetek fejléces papírjain jelennek meg" - mondta L. Simon László. Hozzáfűzte: szerencsés volna, ha a nemzetközi szervezetek a kormány véleményét is kikérnék a már elfogadott vagy elfogadás előtt álló jogszabályok véleményezése előtt, mert így elkerülhetők lennének az olyan tárgyi tévedések, amelyek az EBESZ jelentésében is előfordulnak.

A fideszes politikus arra reagált, hogy Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője egy jogi szakvélemény alapján kedden ismét a magyarországi médiaszabályozás módosítását szorgalmazta, mert amiatt szerinte a közszolgálati médiát a közvetlen politikai irányítás veszélye fenyegeti.