Romagyilkosságok: benyújtották a vádiratot

2010.09.08. 18:10 Módosítva: 2010.09.08. 18:24
A Pest Megyei Főügyészség benyújtotta a vádiratot a megyei bíróságra a romagyilkosságok ügyében. K. Árpádot és társait több emberen elkövetett emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolják.

Csecserits István megyei főügyészhelyettes elmondta, a mintegy 90 oldalas vádiratban leszögezik: a vádlottak a romákkal szemben ellenséges érzületet tápláltak, mert mindegyiküknek volt személyes konfliktusa velük kapcsolatban.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást.

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy férfit (K. Istvánt, K. Árpádot, P. Zsoltot és Cs. Istvánt) gyanúsítanak, akiket tavaly augusztusban a debreceni Perényi1 nevű szórakozóhelyen vettek őrizetbe . Mind a négyen ott dolgoztak.

Cs. István kivételével a többieket sok ember életét veszélyeztető, aljas indokkal, részben 14 év alatti kiskorú sérelmére, több emberen elkövetett emberöléssel vádolják, amelynek tényleges életfogytiglan is lehet a büntetése. A Cs. Istvánra vonatkozó vádemelési javaslat előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés büntettében bűnsegédletről szól, egyedül ő nem ölt, hanem sofőrként vett részt a támadásokban a két utolsó helyszínen.

A vádemelési javaslatba bekerült az aljas indíték, ami a rasszista motivációra utal.

A gyilkosságsorozat elkövetése mellett utólag egy besenyszögi fegyveres rablással - ahol beszerezték a gyilkosságokhoz használ fegyvereket -, és a debreceni menekülttábor elleni fegyveres támadással is meggyanúsították őket. Az NNI mind a négyük ellen vádemelést javasolt bűnszervezetben, több emberen, aljas indokból elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel való visszaélés, valamint rongálás miatt.

Ezeken kívül összesen kilenc bűncselekmény ügyében nyomozott az NNI: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra.

Romák házaira lövöldöztek Galgagyörkön

Az elkövetők már tervezték a következő bűncselekményeket, Erdőkertesen, Kisvárdán vagy Hajdúhadházon támadtak volna.

A védőügyvédek szerint nincs elegendő bizonyítéka a rendőrségnek, hogy a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjai követték el a halálos áldozatokkal járó támadásokat, és ez - állításuk szerint - a bíróságon majd bebizonyosodik.

Kovács András, a Pest Megyei Bíróság elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy minél előbb kitűzik az első tárgyalást. Arról, hogy hol folynak majd a tárgyalások, nem tudott felvilágosítást adni. Mint mondta, egy ilyen nagy horderejű, komoly biztonsági intézkedéseket megkövetelő, hatalmas érdeklődés övezte bűnügy tárgyalása valószínűleg nem folytatható le a megyei bíróság épületében.