Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hibázott a gyámhivatal a román gyerek hazaküldésekor

2010.09.08. 14:25
Szabó Máté ombudsman állásfoglalása szerint a gyámhivatal figyelmen kívül hagyta az alkotmányt, a gyermekjogi egyezményt, az Európai Unió elsődleges jogforrásait és a nemzetközi elvárásokat is, amikor egy Magyarországon született román gyermeket Romániába küldött.

A Helsinki Bizottság és az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Bizottsága márciusban közölte, hogy az ombudsmanhoz fordulnak, mert alkotmányellenesnek tartják, hogy Magyarországon született, magyarországi nevelőszülőknél élő román gyermekeket hazaküldtek.

Szabó Máté ombudsman a vizsgálat után arról tájékoztatott, hogy nincs olyan jogszabály, amely a gyámhivatalt arra kötelezné, hogy külföldi kiskorú állampolgárt az ország elhagyására kényszerítsen.

Csak a törvénynek megfelelően hozott határozat alapján lehet az ország elhagyására kötelezni a Magyarország területén törvényesen tartózkodó külföldit, olvasható az ombudsman közleményében.

Honosíttatni is lehetett volna

A törvény az idegenrendészeti hatóság feladatává teszi a döntést, amit azonban a gyámhivatal figyelmen kívül hagyott, és felhatalmazás nélkül cselekedett, állapította meg Szabó Máté. Hozzátette ugyanakkor, hogy hibák vannak az ilyen ügyekben irányadó jogszabályokban, valamint az ügyintézők jogalkalmazási gyakorlatában is.

A biztos kifejtette: a magyar nevelőszülőknél élő gyereket honosíttatni is lehetett volna, de ezt nem kezdeményezték. A gyámhivatal dönthetett volna a gyermek átmeneti vagy tartós nevelésbe vételről, és gyámot jelölhetett volna ki mellé. A gyámhivatal viszont két román gyermeket is a tartózkodási okmányokra tekintet nélkül ideiglenes elhelyezés alatt tartott mindaddig, amíg átadta őket a román gyermekvédelmi hatóság szakembereinek.

Nem tudják, hová viszik a fiút

További probléma az ombudsman szerint, hogy máig érvényben van az a kétoldalú egyezmény Magyarország és Románia között, amely kimondja: gyámsági ügyekben a gyermek állampolgársága szerint illetékes hatóságok járnak el.

A magyar Helsinki Bizottság és az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Bizottsága egy Brassóba küldött román gyermek ügyében fordult az ombudsmanhoz, sürgős vizsgálatot kérve. Az egyik gyermek a kecskeméti SOS-Gyermekfaluban élt, hivatásos nevelőszülői családban. A nevelőszülő semmilyen információt nem kapott arról, hogy a kisfiút hova viszik, csak annyit tudott, hogy Brassóba, Romániába.