Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Leisztinger rájött, hogy meg kell válnia a Hunguest hotelektől

2010.09.09. 13:39
Két vagy három hotel kivételével új tulajdonos kezébe kerülhet Leisztinger Tamás szállodalánca. A Hunguest Hotels Zrt. Magyarországon, Ausztriában, Montenegróban és Romániában összesen 21 szállodát tulajdonolt és üzemeltetett, most az SCD Group munkatársai világítják át a részvénytársaságot.

Az Index információi szerint Leisztinger Tamás a közelmúltban úgy döntött, megválik cégbirodalma ékkövétől, a Hunguest Hotels Zrt.-től.

Az MLSZ megkegyelmezett az új tulajdonosi hátterű Diósgyőrnek

A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a Nemzeti Sport híradása szerint megszüntette az eljárást a Diósgyőrrel szemben. Miután a klub visszafizette a szövetség felé felhalmozott tartozásait a fegyelmi bizottság megváltoztatta a 3 250 000 forint pénzbüntetés megfizetésének elmaradása miatt hozott határozatát, és a sportszervezettel megszüntette szemben a fegyelmi eljárást. Az MLSZ döntése nagylelkű és szokatlan, mert a „korábbi határozat” megváltoztatása azt jelenti, hogy a DVTK visszakapta a fizetési fegyelmezetlenségek miatt elvett pontjait.

A leggazdagabb hazai vállalkozók klubjába tartozó Leisztingernek az utóbbi hetekben nem ez lesz az első váratlan döntése. Központi cége, az Arago Zrt. augusztus végén támogatási szerződést írt alá a NB II.-es DVTK-val. A pénzügyi támogatással az Arago megmentette a csőd szélén álló diósgyőri focistákat, és a csapat többségi tulajdonosává vált.

A Népszabadság már júliusban arról írt, hogy az – akkor még csak tervezett – százmilliós nagyságrendű segítségnyújtással nemcsak a futballklubot, hanem saját magát is mentheti a vállalkozó. A lap szerint Leisztinger áldozatkész beszállása a magyar futballba lényegében Orbán Viktor óhajának megfelelő lépés, miután a miniszterelnök a tehetős magyar pénzemberektől várja, hogy a csapatoknak az eddigieknél biztosabb gazdasági hátteret adjanak. A lap szerint biztosra vehető, hogy az eddig MSZP közeliként elkönyvelt milliárdos sportbarát jótékonykodása nem lesz elegendő ahhoz, hogy a Fidesz a későbbiekben barátként kezelje: a „bűnbocsánathoz” sokkal mélyebben kell majd a zsebébe nyúlnia az idei 100 leggazdagabb kiadványban 80 milliárdos becsült vagyonával a negyedik helyre rangsorolt vállalkozónak.

Tény, hogy időközben a bonyolult felépítésű Hunguestnél elkezdődött egy tulajdonjogi átalakítás, ami az Index forrásai szerint annak tudható be, hogy az értékesítés előtt rendezni kell a zrt. belső viszonyait. A cég augusztus végén kiadott közleménye, amelyet a HVG is átvett, azt közölte, hogy a zrt,  4,2 milliárddal, 12,48 milliárd forintra emelte alaptőkéjét, amihez egy Leisztinger-közeli, a svájci Zug kantonban bejegyzett, Lemisa Investment Holding AG nevű offshore cégtől kapta a készpénzt. A Hunguest július végi közgyűlési határozata alapján a 4,2 milliárd forintból két, a cég által működtetett, de eddig külön cégben tartott hotel megvásárlását rendezi: 1,2 milliárdot fordít az ausztriai Hotel Heiligenblut GmbH megvételére, 3 milliárdot pedig a gyulai Erkel Gyógyszálló Hotel Kft. visszaszerzésére.

A Hunguest Hotel Sun Resort, a montenegrói  Herceg Noviban
A Hunguest Hotel Sun Resort, a montenegrói Herceg Noviban

Információink szerint a rendezés közben megérkeztek a lehetséges majdani vevő, a balatoni beruházóként ismertté vált SCD Group emberei, hogy átvilágítsák a tavaly 9 milliárdos forgalmat bonyolító Hunguestet. Úgy tudjuk, hogy a 21 részből álló szállodaláncból a tranzakció végén 2-3 hotel maradhat Leisztingernél. A milliárdos különösen ragaszkodik a társaság galyatetői, lillafüredi és montenegrói, közvetlenül az Adria partján található szállodájához.

Az SCD Group kommunikációs igazgatója, Elkán Péter megkeresésünkre leszögezte, nincs megállapodás a cége és a Hunguest között. Elkán elmondta, ha történt volna egy ilyen kaliberű üzletkötés, azt nem tartanák titokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?