Leisztinger rájött, hogy meg kell válnia a Hunguest hotelektől

2010.09.09. 13:39
Két vagy három hotel kivételével új tulajdonos kezébe kerülhet Leisztinger Tamás szállodalánca. A Hunguest Hotels Zrt. Magyarországon, Ausztriában, Montenegróban és Romániában összesen 21 szállodát tulajdonolt és üzemeltetett, most az SCD Group munkatársai világítják át a részvénytársaságot.

Az Index információi szerint Leisztinger Tamás a közelmúltban úgy döntött, megválik cégbirodalma ékkövétől, a Hunguest Hotels Zrt.-től.

Az MLSZ megkegyelmezett az új tulajdonosi hátterű Diósgyőrnek

A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a Nemzeti Sport híradása szerint megszüntette az eljárást a Diósgyőrrel szemben. Miután a klub visszafizette a szövetség felé felhalmozott tartozásait a fegyelmi bizottság megváltoztatta a 3 250 000 forint pénzbüntetés megfizetésének elmaradása miatt hozott határozatát, és a sportszervezettel megszüntette szemben a fegyelmi eljárást. Az MLSZ döntése nagylelkű és szokatlan, mert a „korábbi határozat” megváltoztatása azt jelenti, hogy a DVTK visszakapta a fizetési fegyelmezetlenségek miatt elvett pontjait.

A leggazdagabb hazai vállalkozók klubjába tartozó Leisztingernek az utóbbi hetekben nem ez lesz az első váratlan döntése. Központi cége, az Arago Zrt. augusztus végén támogatási szerződést írt alá a NB II.-es DVTK-val. A pénzügyi támogatással az Arago megmentette a csőd szélén álló diósgyőri focistákat, és a csapat többségi tulajdonosává vált.

A Népszabadság már júliusban arról írt, hogy az – akkor még csak tervezett – százmilliós nagyságrendű segítségnyújtással nemcsak a futballklubot, hanem saját magát is mentheti a vállalkozó. A lap szerint Leisztinger áldozatkész beszállása a magyar futballba lényegében Orbán Viktor óhajának megfelelő lépés, miután a miniszterelnök a tehetős magyar pénzemberektől várja, hogy a csapatoknak az eddigieknél biztosabb gazdasági hátteret adjanak. A lap szerint biztosra vehető, hogy az eddig MSZP közeliként elkönyvelt milliárdos sportbarát jótékonykodása nem lesz elegendő ahhoz, hogy a Fidesz a későbbiekben barátként kezelje: a „bűnbocsánathoz” sokkal mélyebben kell majd a zsebébe nyúlnia az idei 100 leggazdagabb kiadványban 80 milliárdos becsült vagyonával a negyedik helyre rangsorolt vállalkozónak.

Tény, hogy időközben a bonyolult felépítésű Hunguestnél elkezdődött egy tulajdonjogi átalakítás, ami az Index forrásai szerint annak tudható be, hogy az értékesítés előtt rendezni kell a zrt. belső viszonyait. A cég augusztus végén kiadott közleménye, amelyet a HVG is átvett, azt közölte, hogy a zrt,  4,2 milliárddal, 12,48 milliárd forintra emelte alaptőkéjét, amihez egy Leisztinger-közeli, a svájci Zug kantonban bejegyzett, Lemisa Investment Holding AG nevű offshore cégtől kapta a készpénzt. A Hunguest július végi közgyűlési határozata alapján a 4,2 milliárd forintból két, a cég által működtetett, de eddig külön cégben tartott hotel megvásárlását rendezi: 1,2 milliárdot fordít az ausztriai Hotel Heiligenblut GmbH megvételére, 3 milliárdot pedig a gyulai Erkel Gyógyszálló Hotel Kft. visszaszerzésére.

A Hunguest Hotel Sun Resort, a montenegrói  Herceg Noviban
A Hunguest Hotel Sun Resort, a montenegrói Herceg Noviban

Információink szerint a rendezés közben megérkeztek a lehetséges majdani vevő, a balatoni beruházóként ismertté vált SCD Group emberei, hogy átvilágítsák a tavaly 9 milliárdos forgalmat bonyolító Hunguestet. Úgy tudjuk, hogy a 21 részből álló szállodaláncból a tranzakció végén 2-3 hotel maradhat Leisztingernél. A milliárdos különösen ragaszkodik a társaság galyatetői, lillafüredi és montenegrói, közvetlenül az Adria partján található szállodájához.

Az SCD Group kommunikációs igazgatója, Elkán Péter megkeresésünkre leszögezte, nincs megállapodás a cége és a Hunguest között. Elkán elmondta, ha történt volna egy ilyen kaliberű üzletkötés, azt nem tartanák titokban.