11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26. ÉLŐ
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

A Jobbik bentlakásos iskolákkal integrálná a cigány gyerekeket

2010.09.10. 12:25

A Jobbik szerint a bentlakásos iskolákban történő oktatás jelenti az egyedüli működőképes eszközt a cigány gyermekek társadalmi integrálásához.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a magyarországi oktatás képtelen szocializálni cigány gyerekek nagy részét, holott szerinte a cigány társadalmon belül jelenleg egy lefelé tartó spirál érvénysül, vagyis a cigány családok egyre abnormálisabb mintákat adnak át egymásnak.

A Jobbik drasztikusnak, de talán egyedüliként működőképesnek nevezett javaslatának lényege, hogy a cigány gyerekek az általános iskolás kortól kezdve kollégiumi formában élnének az oktatási intézményben, ahonnan a tanulók a pedagógusok által meghatározott időközönként térhetnének haza, akár egy-két hetente, vagy havonta.

Vona szerint ezzel a rendszerrel egy fordított szocializációt is meg kellene próbálni elindítani, ami alapján a bentlakásos iskolákból hazatérő gyerekek olyan alapvető dolgokra is felhívhatják családjuk figyelmét, mint például, hogy "meg kell fésülködni, meg kell mosakodni, tisztán kell tartani a házat".

A Jobbik javaslatára reagálva turulfészek felhívta a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc is bentlakásos iskolákról beszélt 2005-ben a szegénytelepek kinyitásának egyik módszereként. A volt kormányfő így fogalmazott: "Mi van itt? Itt egyetlenegy dolog van: megszakítani a generációs láncot, és azt mondani, definiálni azokat az egyre inkább világos szegénytelepeket, bezáródó falvakat, ezeket kinyitni, közlekedést vinni, bentlakásos intézményt csinálni már óvodától, késő délutánig tartó napköziket tenni, ruhát adni a gyereknek, hogy a bölcsődében újra van ruha, és megpróbálni itt kisgyerekkortól újra visszavezetni a rendszeres felelősségvállalás, tanulás és munka világába. Mindezt úgy, hogy ne sértse az ember a családnak a jogait a saját gyerekéhez."  • Hírek
  • Bankszámla