Nem lesz nemzetbiztonsági alapszak a ZMNE-n

2010.09.10. 18:08
Nem indítja el a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi egyetem az előző vezetés által költségtérítéses formában meghirdetett "nemzetbiztonsági alapszakot." A Honvédelmi minisztérium pénteki közleménye szerint a szak indítása ugyanis ellentétes az egyetem fenntartói és megrendelői elvárásaival, és a jelenlegi képzési stratégiával. Az egyetem más lehetőséget kínál az erre a szakra felvett hallgatóknak

Az egyetem, annak érdekében, hogy a szakra jelentkezett fiatalok a tőlük független ok miatt ne kerüljenek kedvezőtlen helyzetbe, más szakokat ajánlott föl a hallgatóknak. Emiatt a biztonság- és védelempolitikai alapképzésben nemzetbiztonsági szakirányra is lehet majd jelentkezni.

Szintén alapképzésben a nemzetközi tanulmányok, illetve a védelmi igazgatási szak, mesterképzésben pedig a biztonság- és védelempolitikai vagy a védelmi igazgatási szak, amit elvégezhetnek a hallgatók.

Mivel a biztonság- és védelempolitikai és a nemzetközi tanulmányok szakon felvételi követelmény a középfokú komplex nyelvvizsga, az átirányított hallgatók, amennyiben nincs meg a szükséges nyelvvizsgájuk, azt később is pótolhatják.

Az egyetem "jelenlegi vezetői - elődeik helyett is - az érintettek elnézését kérik, és megnyugtatják a hallgatókat, valamint hozzátartozóikat, hogy a lehető legjobb lehetőséget ajánlják a szakváltásban érintetteknek." - olvasható a honvédelmi tárca közleményében.