Katalin
-2 °C
3 °C

Állatrendőrség keresi az állatkínzókat Diósdon

2010.09.11. 08:29
Az állatkínzások megakadályozását, a helyes állattartás elősegítését és a háziállatok megfelelő gondozásának bemutatását tűzte ki célul az Állatvédő és Polgárőr Alapítvány.

A Diósd, Százhalombatta, Érd, Tárnok, Törökbálint és Sóskút területét érintő civil kezdeményezés amerikai példákra épült, de Magyarországon is működnek már hasonló szervezetek – mondta el az MTI-nek Nyitrai Tamás, a szervezet képviselője.

Eddigi tapasztalataik szerint sokan számítanak rájuk, és ha például gyanús eset kerül egy állatorvoshoz, az riaszthatja az állatvédőket. Munkájuk során folyamatosan kapcsolatot tartanak majd a lovardákkal, menhelyekkel és az állatorvosokkal. Szeretnének az iskolákban is előadásokat tartani a háziállatok megfelelő gondozásáról és a helyes állattartásról.

Az alapítvány munkatársai heti rendszerességgel ellenőrzik majd az állattartás körülményeit, de a járőrszolgálat bejelentéseket is fogad. Az Állatvédő és Polgárőr Alapítvány intézkedési lehetőségei - a polgárőri jogoknak köszönhetően – szélesebbek lesznek, és megakadályozhatják bűncselekmény elkövetését. A szervezet együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel, és a mentősök is kérhetik a segítségüket.

A szervezet húsz önkéntesét állattenyésztők és állatkiképzők készítik majd fel, a járőrszolgálatot három autóval és két motorral kezdik meg. A civil "állatrendőrség" működését szponzori támogatások teszik lehetővé.