Gyurcsány: Orbán meg fog bukni

2010.09.11. 15:02 Módosítva: 2010.09.11. 17:31
A volt kormányfő a Fapados Alapítvány által szombaton rendezett "100 nap – Becsapott Magyarország" című konferencián azt mondta, az MSZP-ben rendszerváltásra van szükség ahhoz, hogy később felelős kormányt alakíthassanak.

"Egy dolgot tudok garantálni, hogy Orbán Viktor meg fog bukni, mert mindenki, aki egyszer nyer, meg is bukik"- így kezdte beszédét szombaton Gyurcsány Ferenc a Független Hírügynökség szerint. Úgy vélekedett: az biztos, hogy a Fidesz szavazókat fog veszíteni, hogy azokat ki fogja megnyerni, még bizonytalan.

A volt kormányfő úgy vélte, az MSZP-nek felelős ellenzékké kell válnia, mert csak ebből lehet később felelős kormány, az új szerephez pedig mindenképpen rendszerváltásra van szükség az MSZP-n belül is. Ha ezt nem tudják végrehajtani, akkor nem válnak olyan politikai erővé, amely alternatívát és valódi szabadságot kínálhat az embereknek, a 89'-es elveknek és alkotmánynak megfelelően.

"Népszavazást kell tartani az új alkotmányról"

Gyurcsány Ferenc beszédében kiemelte: ők, a '89-esek kerültek most ellenzékbe és a legfontosabb feladatuk megvédeni a szabad alkotmányt, szemben Orbán Viktor saját erkölcsi és politikai nézeteivel. Álláspontja szerint Orbán szabadság helyett saját személyének, erkölcsi, politikai meggyőződésének, vallásos hitének, és pártjának uralmát ajánlja az embereknek. A mi politikánk lényegét az ember, az övékét a teremtő isten nagyszerűségéhez vezető út megtalálása jellemzi.

Úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány a '11-esek kormánya, akik a '89-es alkotmányt felül akarják írni a 2011-es új alkotmánnyal, melyben az emberek már nem szabad polgárok, akik kritizálhatnak, szabadon szerveződhetnek, hanem alattvalók. A volt kormányfő szerint népszavazást kell tartani az új alkotmányról, és ha Orbán Viktor kormánya nem meri népszavazásra bocsátani a várhatóan jövőre elkészülő új alkotmányt, akkor gyáva. "A népnek van alkotmánya, amely kéri, követeli a jogot, hogy erre a végső igent ő mondhassa ki" - idézi Gyurcsányt az MTI.

D  YT20100911002

"A rendszerváltás óta eltelt hat ciklus ellenzéki erői mind abba a hibába estek, hogy azt kiabálták csak, amit az emberek hallani akartak, majd amikor kormányra kerültek, belátták, hogy az ország érdekei sok mindent felülírnak" - mondta Gyurcsány. - A jó ellenzék a haza érdekeit tartja szem előtt és így, felelősen igyekszik az emberekhez szólni.

Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője Gyurcsány Ferenc felvetésére reagálva azt mondta, jelenleg jogszabály van arra, hogy ne lehessen népszavazást tartani az alkotmányról, amely alapján ezt nem lehet megtenni. Az alkotmányozás folyamatát azonban konzultációkra akarják építeni. Szándékaik szerint lesz egy nagy konzultációsorozat, amely megelőzi majd az új alaptörvény parlamentbe való beterjesztését.

Molnár Csaba bolsevikozott

Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter a konferencián "narancsszínbe öltözött bolsevik világnak" nevezte a Fidesz kormányzását. Ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz saját képére formálja az országot, egy olyan "zárt, szektaszerű országgá", amely az erős személyi kultuszon alapuló bolsevik pártoknak volt a sajátossága. Úgy értékelte: kormányzati szintre emelték a cinizmust, ahol nem követelmény a hozzáértés, a függetlenség és az emberi tartás, de a sírig tartó hűség a vezérhez igen. Hangsúlyozta: sokan dolgoznak a rendszer kiépítésén, bennük, a "fülkeforradalmárban és a pálinka-szabadságharcosban" közös a "szolgalelkű bárgyúság".

Molnár Csaba a nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztését bohóctréfának, Szűrös Mátyást, Pozsgay Imrét és Boross Pétert "udvari bölcseknek", Szijjártó Pétert és Kósa Lajost pedig "udvari bolondnak" nevezte. A szocialista politikus azt mondta: nem forradalom, hanem egy agresszív, támadó háború van az országban az alkotmányosság, a demokrácia és a sokszínűség ellen, valamint büntetőexpedíció a kevésbé tehetősekkel és a rászorulókkal szemben. A politikus úgy látja: az ország visszafordult a múltba, kifordult Európából és ez hosszú ideig így marad, ha a baloldal nem politizál és nem cselekszik. Molnár Csaba véleménye szerint Orbán Viktor hatalmát nem forradalom fogja megdönteni, hanem az emberek józan megértése.

Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc
Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc

Vitányi Iván, az MSZP szociáldemokrata platformjának vezetője a konferencián úgy vélekedett: az új kormány forradalmat hirdetett, de "hungaroputyinista uralmat" épít. Mint mondta, Magyarország történelmében most először van lehetőség arra, hogy a társadalom saját erejéből küzdje le a jobboldali abszolutizmust. Bauer Tamás közgazdász, volt szabad demokrata országgyűlési képviselő a konferencián arról beszélt, aggódni kell, mert valóban az a Fidesz gazdaságpolitikája, amit az elmúlt hetekben látni lehetett. Álláspontja szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kormánypárt gazdaságpolitikája irreális, megvalósíthatatlan.

A Kossuth Klub nem fogadta Gyurcsányt

Az utolsó pillanatokban kellett új helyszínt keresni Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szombati előadásának, miután a Kossuth Klub néhány órával a konferencia előtt visszalépett a Fapados Alapítvány "100 nap – Becsapott Magyarország!" című rendezvény befogadásától - írja a szombati Népszabadság. A volt miniszterelnök az Orbán-kabinet első száz napjának értékelését emiatt új helyen, a terézvárosi Eötvös10-ben tartja. A szervezők felháborodásuknak adtak hangot közleményükben. Úgy fogalmaztak: "a Fidesz olyan országot teremtett száz nap alatt, ahol tisztességes embereknek is félniük kell; félniük, ha teret akarnak adni balliberális civilek és politikusok véleményének".