Főosztályvezető lett az új NFÜ-elnök lánya

2010.09.14. 13:06
Az Orbán-kormány hivatalba lépését követő napokban nevezték ki Petykó Zoltánt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének. A minisztériumi fejcserék a Fidesz kipróbált gazdasági emberének 27 éves lányát is helyzetbe hozták. Szeptemberben Petykó Adrienn lett a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetési főosztályának a vezetője. Adrienn eddig könyvvizsgáló asszisztensként dolgozott.

Petykó Zoltánt június elején nevezte ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének, amikor visszavonta Vági Márton vezetői megbízatását.

A napokban a Vidékfejlesztési Minisztériumban is lezajlottak a főosztályvezetői személycserék. A tárca költségvetési főosztályának irányítója a 27 éves Petykó Adrienn lett. Az NFÜ új elnökének lánya eddig a Deloitte Könyvvizsgáló Kft.-nél dolgozott könyvvizsgáló asszisztensként. (Petykó wiwes oldalán még ez a munkakör szerepelt a cikk megjelenésekor.) A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán végzett Petykó még nem dolgozott a közigazgatásban, és a költségvetési ügyekben sem szerzett jártasságot.

A kinevezés hátteréről megkérdeztük a minisztérium sajtóosztályát, ahonnan a cikk megjelenése után azt a választ kaptuk, hogy "Petykó Adrienn 2007-ben végzett a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán, mérlegképes könyvelői szakvizsgával rendelkezik, és a versenyszférából érkezett a minisztériumhoz. Szakmai felkészültsége megfelelő, munkájával kapcsolatban semmiféle probléma nem merült fel". .

Petykóról már nyáron azt írta a HVG, hogy új pozíciója nem csak az uniós pénzek elosztásában, hanem az agrár- és vidékfejlesztési területen is erős emberré teszi, akinek szava sokat számíthat a különféle intézmények vezetőinek kiválasztásában. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal új elnöke, Palkovics Péter például Petykóval egy időben, az első Orbán-kormány idején teljesített szolgálatot a Bábolna Zrt-nél. Palkovics volt a bábolnai vezérigazgató, amikor Petykót elnökké nevezték ki.

A fideszes sztármenedzserként emlegetett Petykó a párt befolyásos szolnoki gazdasági csoportjának tagjaként került a nagy állami cégek közelébe. Bábolnai működése idején párhuzamosan a Hungexpónál elnök-vezérigazgatói posztot is betöltött, az utóbbi években a Közgép felügyelőbizottsági elnöke volt.  • Hírek
  • Hírek