Az ügyészség nyomoz Magyar Sziget-ügyben

2010.09.14. 21:37 Módosítva: 2010.09.14. 21:45
A váci rendőrkapitányságról átkerült a Magyar Szigeten a Hetek újságíróit ért atrocitások ügye a váci rendőrkapitányságról átkerült a Központi Nyomozó Ügyészséghez. Ha megállapítják Zagyva György Gyula érintettségét, akkor kezdeményezhetik a jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A Központi Nyomozó Ügyészség nyomoz a Magyar Szigeten történtek ügyében, ahol a Hetek hetilap újságíróit atrocitások érték egy rendezvényen. Amennyiben kiderül hogy érintett az ügyben, az ügyészség jogosult lehet Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezni, mondta Dániel Péter, a sértettek ügyvédje.

A közlemény szerint a büntető eljárás során megalapozott gyanú merült fel Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő részvételéről, ezért a büntető eljárást a váci rendőrkapitányságtól áttették a Központi Nyomozó Ügyészséghez.

Augusztus első hetében 10. alkalommal rendeztek nyári táborozást nemzeti érzelmű fiataloknak a Pest megyei Verőcén. A rendezvény ideje alatt, augusztus 6-án arról számolt be a Hetek című lap, hogy "életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek munkatársait a Magyar Sziget Fesztivál elnevezésű szélsőjobboldali találkozón". Az írás szerint a rendezvényen Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője a rendezvény helyszínén, egy faházban, fenyegetően beszélt az újságírókkal, miután rájuk zárták a helyiség ajtaját.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője, akkor úgy nyilatkozott, hogy a párt elnöksége napirendre vette Zagyva György Gyula ügyét, de végül érdemben nem foglalkozott azzal, mert azt "kocsmai színvonalú" beszélgetésnek minősítette.

Az esetről annak idején beszámoló Hetek című hetilap akkor azt is megírta, hogy az ügyben az újságírók ügyvédje indítványozta Zagyva György Gyula mentelmi jogának felfüggesztését, emellett ismeretlen tettesek ellen feljelentést is tettek kényszerítés, személyi szabadság megsértése, illetve közösség tagja elleni támadás miatt.