Kitiltották az etyeki polgármestert a hivatalból

2010.09.14. 18:30
Megint kiutasították Etyek polgármesterét a hivatalból, az önkormányzat bankszámlájáról az alpolgármester és egy képviselő rendelkezhet. A polgármester szerint azonban a kiutasításáról szóló ülés törvénytelen volt, és büntetőfeljelentést is tett a választási iroda és a választási bizottság vezetője ellen, amiért nem hagyták jóvá, hogy induljon az önkormányzati választáson.

Kiutasította a jegyző az etyeki polgármestert a hivatalból, szerdára lecserélik az épületen a zárakat, és biztonsági őrök akadályozzák majd meg a bejutását. Hétfőn délután a testületi ülésen a képviselők felfüggesztették hivatalából a polgármestert. )Szűcs Lajos szerint azonban az ülés törvénytelen volt, és azért távolították el őt, hogy megszerezzék az önkormányzat számlája feletti rendelkezési jogot.

Szűcs szerint a jegyző és az alpolgármester törvényellenesen döntött kifizetésekről korábban, úgy, hogy nem volt fedezet rá, és fizetésképtelenné vált az önkormányzat.

A testület határozatának felolvasása után szólította fel a jegyző a polgármestert, hogy azonnal hagyja el az épületet. A határozat a felfüggesztés mellett kimondja, hogy az önkormányzat bankszámlájáról az alpolgármester és egy képviselő rendelkezhet.

A polgármester eltávolítását negyedszer kísérelte meg a jegyző és a képviselő-testület, a korábbi három esetben azonban a bíróság visszahelyezte hivatalába. A helyi választási iroda és bizottság azt sem hagyta jóvá, hogy a polgármester induljon a választáson, a területi bizottság azonban jogerősen elfogadta azt.

A polgármester büntetőfeljelentést is tett a választási iroda és választási bizottság vezetőjével szemben. Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettel gyanúsítja a jegyzőt és a bizottság elnökét, mivel szerinte meghamisították annak az ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen elutasították a nyilvántartásba vételét. Szűcs Lajos másfél hete levélben fordult a megyei közigazgatási hivatalhoz a pénzügyi visszaélés ügyében, de választ nem kapott eddig.

A polgármester bejutását a hivatalba kedden már biztonsági őrökkel akarták megakadályozni, de Szűcs Lajos a vártnál korábban jelent meg. A jegyző ígérete szerint szerdán már reggel hat órától a választásig 24 órában őrzik a hivatalt. Nem megy be, a konfliktust elkerüli, de bírósághoz fordul, mondta a polgármester.