Papcsák polipszerű összefonódásokat fedezett fel

2010.09.14. 16:23 Módosítva: 2010.09.14. 18:05
Papcsák Ferenc szerint az elmúlt években megbízási és tanácsadási díjra több milliárd forintot osztottak szét közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek tanácsadó cégek között. Az elszámoltatási kormánybiztos a jövő hétre ígért jogi lépéseket, a Magyar Közlönykiadónál lefolytatott vizsgálat alapján feljelentést tett az érintett minisztérium.

Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos szerint a filmekben látott érdekhálóként működő, polipszerű összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal. Papcsák azt mondta, hogy a törvénysértő ügyekben jövő héten várhatók jogi lépések.

A kormánybiztos tizenkét, elsősorban tanácsadó cég szerződéséről beszélt. Ezek az elmúlt években 636 darab szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el.

A kilencmilliárd forint közpénzből állítása szerint csaknem nyolcmilliárdot négy cég - a Telkes Csoport, az IFUA Horváth and Partners Kft., a Develor Tanácsadó Zrt. és a Deloitte Tanácsadó Zrt. - között osztottak el. Szerinte a 7,8 milliárdból  hatmilliárd forint és 279 darab szerződés a második Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idejére esik.

A szerződések közös eleme a központilag szervezett alkalmazás, az indokolatlanul magas díjazás, a teljesítési dokumentáció részbeni vagy teljes hiánya, ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése, az arra hivatott állami apparátus helyett magáncégek indokolatlan igénybevétele, valamint indokolatlan továbbképzések aranyárban, előkelő szállodában, luxustréningeken, sorolta Papcsák Ferenc, aki mind a hat pont alátámasztására több szerződést is idézett példaként.

Mint kifejtette, az előző két kormányzati ciklusban költségvetési szervek és állami cégek jelentős része külsős tanácsadóként szinte kizárólag az említett magántársaságokat alkalmazta. Szerinte a kivételezett helyzetű társaságok árbevételének jelentős része közpénzből származott, és a sok állami megrendelés gyakran megkerülhetetlen piacvezető szereplővé is tette őket.

Az indokolatlanul magas díjazásra példaként hozta a Deloitte Zrt. és az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság szerződését az elektronikus útdíjrendszerrel kapcsolatban, amellyel szerinte ha például a cég munkáját felfüggesztették, a Deloitte-nak a "semmittevéssel" töltött időszakra havi nettó kétmillió forint plusz áfa járt.

Az ugyanazon munka többszöri megrendeléséről azt mondta, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2006 decemberében szerződést kötött a Deloitte-tal egy jelentés készítésére a kormányzati negyed miatt, majd 2007 márciusában ugyanerre a feladatra ismét szerződést kötött a céggel.

A Deloitte Zrt. reakciójában azt írta, hogy árbevételének a töredékét teszik ki az állami megrendelések, a 2002 óta eltelt időszakban is. A cég valamennyi megbízását szabályosan nyerte, feladatait pedig magas szakmai színvonalon teljesítette, mint bármely más, nem állami megbízása esetében. A feladatok szerződésszerű elvégzését minden esetben teljesítésigazolás bizonyítja. A Deloitte Zrt. minden megbízása vonatkozásában titoktartási kötelezettséget vállalt, reagáltak Papcsák Ferenc állításaira kedden a társaságtól.

MSZP: Papcsák jelentse fel magát

Az MSZP azt javasolja Papcsák Ferencnek, hogy - ahelyett, hogy nem bizonyítható ügyekben sajtótájékoztatókon követel lépéseket az ügyészségtől és a rendőrségtől - tartson sajtótájékoztatót saját ügyeiről és ezt követően haladéktalanul látogassa meg a legközelebbi rendőrőrsöt és jelentse fel magát.

Az MSZP szerint 2003-ban még a fideszes Polt Péter főügyész is Papcsák Ferenc mentelmi jogának felmentését kérte, mivel 241 millió forint értékben kapott megbízást az Orbán-kormány informatikai titkárságától, miközben nem létező munkákat igazolt. Ma erről azt vallja, hogy a politikailag motivált rendőrség az oka, hogy őt vegzálták, írják közleményükben.

Feljelentés a közlönykiadó vizsgálata alapján

A Magyar Közlönykiadó Kft.-nél lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett az érintett minisztérium, mondta az elszámoltatási kormánybiztos.

Papcsák Ferenc szerint a vizsgálatban megállapították, hogy 2008-ban a társaság akkori ügyvezetője, Kodela László mint különböző kiadványok szerzője több szerződést kötött az általa vezetett állami társasággal "törvénysértő módon", tulajdonosi felhatalmazás nélkül több mint 12 millió forint értékben.

A vizsgálat állítása szerint feltárta azt is, hogy Kodela László egy több száz millió forintos kehidakustányi ingatlanügylethez kapcsolódóan a tulajdonosi döntésekkel ellentétesen kötött meg, illetve teljesített különböző szerződéseket 36,5 millió forint értékben. Papcsák szerint a jogilag aggályos szerződések közé tartozik a Kiss Elemér ügyvédi irodájával kötött 3,5 millió forintot meghaladó megbízási szerződés is.