Tizenöt területi államigazgatási szerv kerül a kormányhivatalokba

2010.09.14. 19:49
Tizenöt területi államigazgatási szervet integrálnak a 2011. január 1-jétől a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaiként létrejövő kormányhivatalokba.

Tizenöt területi államigazgatási szerv integrálódik a 2011. január 1-jén létrejövő fővárosi és megyei kormányhivatalokba. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert arra kérik fel, hogy szeptember 30-ig nyújtson be törvényjavaslatot a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, november 10-ig pedig kormány-előterjesztést a kormányhivatalokról szóló törvény felhatalmazása alapján, amely tartalmazza a kormányhivatalok szervezetére, működésére és jogutódlására vonatkozó részletes szabályokat.

A regionális államigazgatási hivatalok helyett szeptember 1-jével kezdték meg működésüket a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok, 2011. január 1-jétől pedig ezek jogutódaiként létrejönnek a fővárosi, valamint megyei kormányhivatalok, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része, nagyjából a fele.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat sorolja fel az érintett hivatalokat. Eszerint a szervezeti integrációban részt vesznek a területi igazságügyi hivatalok, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségei, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a regionális munkaügyi központok, a regionális munkaügyi felügyelőségek, a regionális munkavédelmi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai.

A hivatal élén a kormánymegbízott áll majd, akinek a szerepe politikai jellegű lesz, és akár országgyűlési képviselő is betöltheti e posztot. A kormánymegbízott lesz az első számú vezető, mellette pedig a hivatalvezető és az ő szakmai helyettese, a főtitkár irányít majd.

Navracsics Tibor azt mondta, a 2011. január 1-jén létrejövő kormányhivatalok kettős irányítás alatt fognak működni. Például egy kormányhivatal mezőgazdasággal foglalkozó főosztályának szakmai irányítása a Vidékfejlesztési Minisztérium feladata lesz, míg az általános igazgatási kérdésekben a kormányhivatal vezetője, így áttételesen a közigazgatási és igazságügyi miniszter alá tartozik majd.  • Hírek
  • Hírek