Az MSZP szerint Orbán túl drága magánrepülővel utazott

2010.09.15. 12:43
Az MSZP szerint túl drága az a repülőgép, amivel Orbán Viktor hivatalos bakui útjára utazott kedd este.A magángép bérlése 12 millió forintba került. A Miniszterelnökség válasza szerint ez volt a legolcsóbb gép, és a sűrű program miatt a miniszterelnök máshogy nem tudott volna elutazni a bakui csúcstalálkozóra.

"Drága bútorokat vesznek, autókat bérelnek, semmi se drága, ha nekik van szükségük rá és most már bérelt repülővel is utaznak, miközben mindenhol azt nyilatkozgatják, hogy olcsóbb államot akarnak megvalósítani. (...) Legújabb arcátlanságuk, hogy 12 millió forint közpénzt költöttek el arra, hogy bérelt repülőgéppel utaztassák el a stábjukat Bakuba. Mindeközben arról papolnak, hogy minden téren költségcsökkentésre van szükség" - írja az MSZP hangzatos közleménye.

Az ellenzéki párt a szövegben felszólítja a kormányt, hogy próbáljon meg nem csak szóban, hanem tettekben is spórolni a közpénzekkel.

A Miniszterelnökség reagált az MSZP felvetésére, szerintük a gép olcsó volt, és nem volt más megoldás az utazásra. "Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a parlamentben napirend előtti beszédet mondott, majd a finn miniszterelnökkel tárgyalt, és este még az illetékes parlamenti bizottságot - így MSZP-s politikusokat is - tájékoztatta a csütörtöki uniós csúcson képviselendő magyar álláspontról. Azért kellett repülőgépet bérelni, mert a delegáció semmilyen más módon nem tudott volna részt venni a keddi bakui csúcstalálkozón, ahol Magyarország és az EU energiabiztonsága szempontjából kulcsfontosságú megállapodást írtak alá" - fogalmaztak.

Orbán Viktort a gépen Varga Mihály államtitkáron, Szijjártó Péter szóvivőn és Gottfried Péter külgazdasági főtanácsadón kívül nyolc magyar újságíró is elkísérte. A lehető legkisebb, 14 fős gép bérlése kevesebb mint 13 millió forintba került, ami a bekért ajánlatok közül a legolcsóbb volt, tette hozzá a Miniszterelnökség illetékese.