Donát
-3 °C
10 °C

Kamerákat szereltek fel a nagykállói pszichiátria kórtermeiben

Kamerákat szereltek fel a közelmúltban a pszichiátriai intenzív figyelő kórtermekbe a nagykállói Sántha Kálmán szakkórházban. Egy ott ápolt beteg szerint ez személyiségi jogokat sért, és szeretné tudni, mi lesz a kamerák által rögzített felvételek sorsa. A kamerák csak betegfigyelésre szolgálnak, a felvételeket nem rögzítik, így azokat nem is tárolják, reagált a kórház.

Egy Nagykállóban kezelt beteg a Független Hírügynökséget kereste meg panaszával, miután a napokban feltűnt neki, hogy néhány kórteremben kamerák vannak. Neve elhallgatását kérve elmondta: a betegeket arról senki nem tájékoztatta, hogy felvételek készülnek róluk, szerinte ez személyiségi jogot sért, és szeretné tudni, mi lesz a felvételek sorsa.

A közelmúltban szerelt fel kamerákat a pszichiátriai intenzív figyelő kórtermekbe a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Nonprofit Kft. Ezekben a helyiségekben azokat a betegeket ápolják, akik veszélyeztető állapotuk miatt nem kezelhetők a nyitott osztályokon, mert a betegség adott fázisában ön- és közveszélyesek lehetnek - reagált a panaszra Vitkai Éva sajtófőnök.

"A kamerák csak képet közvetítenek, a felszerelt technika képrögzítésre alkalmatlan, így felvételek nem készülnek, értelemszerűen ezeket tehát megőrizni sem tudjuk. A betegek személyiségi jogai nem sérülnek, viszont egy biztonságosabb betegellátást valósíthatunk meg" - szögezte le a sajtófőnök, aki hozzátette: a legsúlyosabb betegek védelmében szerelték fel a kamerákat, hogy a nővérek állandó figyelem alatt tarthassák a betegeket, adott esetben a leggyorsabban beavatkozhassanak.

Kiss László, a kórház betegjogi képviselője az Indexnek azt mondta, a beteg nála nem jelezte a felmerülő problémát. A betegjogi képviselő szerint a megfigyelés abban az esetben legális, ha az intézményben informálják a betegeket, vagyis például van-e olyan tábla, hogy kamerával megfigyelt terület. Kiss még a héten ellenőrizni fogja, hogy vannak-e ilyen táblák a kórház területén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!