Leváltják az ÁEK főszülészét

2010.09.15. 13:03
Megszűnik az Állami Egészségügyi Központ szülészetét vezető főorvos, Török Miklós osztályvezetői megbízatása - mondta el az MR1 Kossuth Rádiónak Németh Miklós Attila, a tárca sajtófőnöke. A fenntartó HM folytatja a tárgyalásokat azzal a kismamával, akivel tévedésből lúgot itattak februárban. Az intézmény már elismerte felelősségét, de az összegről csak egy későbbi, korrekciós műtét után állapodna meg.

Török Miklós munkaviszonyát nem szüntették meg, így továbbra is a kórházban dolgozhat. "Szakmai képességeire továbbra is igényt tart a kórház."  Török leváltásával összefüggésben Grósz Andor, a kórház megbízott főigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón említette a lúggal megitatott kismama esetét, de nem csak ez volt a konkrét ok a döntésben. Az elmúlt három évben ezen az osztályon is történtek kisebb-nagyobb hibák, melyek közül két alkalommal kellett átfogó vizsgálatot folytatni az osztály tevékenységével kapcsolatban. A honvédelmi miniszter pedig ezen elmúlt három év történései után nem látta biztosítottnak az osztály ilyen formában történő továbbműködését - mondta Grósz.

A HM szóvivője  a lúgot ivó kismamáról elmondta: megkövetik a kismamát, és a kártérítésről peren kívül szeretnének megegyezni vele.

Keményné Makai Boglárka február óta nem tud enni, súlyosan károsodott a nyelőcsöve, amikor savlekötő helyett lúgot itattak vele a császármetszés előtt az Állami Egészségügyi Központban.

A kórház elismerte, hogy van jogalapja a kártérítésre, ezért a kismama nem indított műhibapert, ehelyett ügyvédjével közösen elküldött a kórháznak egy javaslatot arról, mekkora összegű kártérítést kér.

A kórház egyelőre elzárkózik a fizetésétől, arra hivatkozik, hogy még nincs vége a gyógykezelésnek, mert az asszonyon újabb korrekciós műtétet hajtanak végre, aminek kimenetele még nem ismert.