Nyakon üti tanítványait a nagyecsedi Fidesz-jelölt

2010.09.15. 13:26
A Fidesz-KDNP-s polgármesterjelölt középiskolai tanárként felvállaltan alkalmazza a kokit és nyaklevest, még ha kollégái tiltakoznak is ellene. Szűcs Gusztáv a Kövér László házelnök részvételével tartott lakossági fórumon kamerák előtt bonyolódott pedagógiai szakkérdések boncolgatásába.

Nem tartja idegennek a könnyű testi fenyítéseket a pedagógiai munkától a Fidesz-KDNP nagyecsedi jelöltje. Szűcs Gusztáv a múlt hétvégén tartott fórumán beszélt szakmai ügyekről.

A Kövér László részvételével tartott kampányeseményen, de már a házelnök távozása után Szűcs azt mondta: „Én szintén pedagógus vagyok, mint ahogy mondtam. Nálunk még a Barossban egy-egy koki elcsattan, a gyereket is nyakon ütjük. Mi ezt fölvállaljuk. Szakmai tanárok ugyan azt is mondták, mit vergődök én, semmilyen végzettségem sincsen.” A jelölt a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképző Iskola tanára.

Szűcs az Index kérdésére, hogy valóban alkalmazza-e – és ha igen milyen gyakran – az általa emlegetett fenyítési módokat, azt állította, mondatait kiragadták egy nagyobb pedagógiai vitából. Nyilatkozni telefonon nem volt hajlandó, csak annyit mondott, hogy tanári teljesítményéről diákjait kellene megkérdezni.

Szűcs Gusztáv nem először próbálkozik a nagyecsedi polgármesteri poszt elnyerésével. 1998-ban függetlenként már egyszer sikerrel járt, de 2001-ben időközi választást kellett kiírni, ahol az akkor kisgazda színekben induló Kovács Lajos győzött, aki hivatalát 2002-ben és 2006-ban is – függetlenként – megtartotta.

A biztos szerint a legsúlyosabb jogsértés

Az Oktatási Jogok Biztosának honlapján szereplő, a közoktatás és a személyi szabadságjogok összefüggéseit vizsgáló állásfoglalás szerint „az oktatási  jogok  biztosának  következetesen  képviselt álláspontja szerint a legsúlyosabb jogsértés, amely nevelési-oktatási  intézményben előfordulhat, a fizikai bántalmazás. Az emberi méltósághoz való jog mindenkit - így az oktatás valamennyi szereplőjét - megillető alkotmányos alapjog, amely alapján többek között tilos a tanulók testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetésben való részesítése.