Orbán: Az utópiák romjai alatt vagyunk

2010.09.17. 20:17
Orbán Viktor szerint a neoliberális kísérletezés ideje lejárt; a piac mindenhatósága és önszabályozása csak elmélet, az állam szerepe pedig maga a valóság.

A miniszterelnök az Európai Néppárt pénteki budapesti rendezvényén elmondta, demonstrálni kell mindenkinek, hogy lejárt a neoliberális kísérletezés ideje, az, amikor megpróbálták az államot kiszorítani a gazdaság működésének felügyeletéből. "Térjünk vissza a földre a fellegekből": a piac mindenhatósága és önszabályozása csak egy elmélet, az állam szerepe pedig maga a valóság.

180 fokos fordulatra van szükség, mondta a miniszterelnök. A sokkal szigorúbb szabályozást és ellenőrzést azok esetében kell alkalmazni, akik spekulálnak, és azokat kell felszabadítani a terhek alól, akik munkahelyeket teremtenek, termelékenységet növelnek. Szerinte eddig éppen fordítva volt: ott korlátoztak túl szigorúan, ahol az állampolgárok a saját életfeltételeiket próbálták megteremteni, azok, "akiket pedig elkényeztettünk", spekuláltak, fedezetlen hiteleket bocsátottak ki.

Orbán Viktor szerint a különböző spekulatív pénzügyi tranzakciók szabályozása nemcsak azért szükséges, mert válság van, hanem azért is, mert a jövőt csak valóságra, valós értékekre lehet építeni az utópiák és spekulációk helyett. "Így el tudjuk kerülni azt, hogy újra olyan válsághelyzetekbe kerüljünk, mint a mostani" – mondta.

"A politikai és gazdasági utópiák, amelyek szellemében éltünk, összeomlottak", a valóság törte össze ezeket, "és most az utópiák romjai között találjuk magunkat".

A gazdaságba beszivárgó utópiáról szólva a kormányfő azt mondta, remélhetőleg a neoliberális gazdaság- és pénzügypolitikák elterjedése lesz a legutolsó káros kísérlet. Ez a neoliberalizmus a piac mindenhatóságát hirdette, és megpróbálta elhitetni az emberekkel, hogy lehetséges jólét értékteremtés nélkül - mondta, rámutatva: a jelenlegi világválságot éppen az okozta, hogy "kipukkadt ez a pénzügyi lufi".

Orbán Viktor úgy látja, a megoldás az, hogy a hétköznapokat kell sikerré formálni az állampolgárok számára.

Az Európai Tanács ülésének tapasztalatai alapján szerinte kijelenthető, hogy Európa már látja a paradigmaváltás szükségességét, hiszen az utópiák kora lejárt.

"A Fidesz, a magyarországi kormánypárt elkötelezett híve a sikeres valóság építésének Magyarországon és Európában is" - jelentette ki, hozzátéve, ha a valóság reményeket kínál, akkor az emberek inkább a valóságot választják, mint félrevezető utópiákat.

A közelgő önkormányzati választásokkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, a választás nem programokról fog szólni, hanem arról, mit tett a kormány az első száz napja alatt.

A magyar miniszterelnök az Európai Parlament néppárti frakciójának keretei között működő, Európai Ötletek Hálózata elnevezésű szerveződés konferenciáján szólalt fel. A gazdasági-pénzügyi válság leküzdésének lehetőségeiről tartott, csütörtökön kezdődött háromnapos tanácskozáson az EU néppárti frakciójának félszáz képviselője vesz részt.

Az Európai Ötletek Hálózata 2002-ben alapított európai szellemi műhely; politikusok, üzletemberek, akadémikusok, újságírók és szakértők számára nyújt fórumot a legfontosabb európai ügyek megvitatására. A szervezet emellett több mint negyven európai szellemi műhely és alapítvány közös tevékenységét is koordinálja.