Rádiósok is irányították az utcai harcokat

2010.09.17. 16:22
A Magyar Rádió volt elnöke szerint a 2006. őszi zavargások résztvevői és irányítói közül többen a rádióban dolgoztak, és pontosan tudták, hogyan lehet bejutni az épületbe.

A Magyar Rádió vezetését és a rendőrséget aggodalommal töltötte el, hogy a 2006. őszi utcai harcok fontos résztvevői, ideológiai irányítói közül többen dolgoztak a rádióban, s így pontos képük volt arról, hogyan lehet az intézménybe bejutni. Erről Such György, a rádió volt elnöke számolt be a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén pénteken.

Hozzátette: a rádió vezetésének arra az esetre is volt terve az adás fenntartására, ha a tüntetők bejutnak az épületbe és a fontosabb vezérlőpontokra. Such György – aki a 2006. szeptemberi események idején másfél hónapja volt a rádió vezetője – elmondta: a tévészékház ostroma után az volt a legfőbb problémájuk, hogy a rendőrség nem tájékoztatta kellően a rádió vezetését arról, milyen veszély fenyegeti a Bródy Sándor utcai intézményt.

Kijelentette: a székházostrom után "maguktól is kitalálták", hogy óvintézkedéseket kell tenniük az élet- és vagyonbiztonság védelmében. Mint elmondta: a székházostrom után beszélt Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitánnyal, aki azt mondta, hogy meg fogják védeni a rádiót. Beszélt a VIII. kerületi rendőrkapitánnyal – emlékei szerint Perlaki Attila "kooperatív volt" -, illetve Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel, de ez utóbbi beszélgetés "nem hagyott nyomot" benne.

"Általában nagyon ijedt rendőröket láttam, nagy-nagy kapkodást" – mondta Such György az akkor általa tapasztaltakról. A rádió volt vezetője többször hangsúlyozta: felelős intézményvezetőként kötelessége volt az élet- és vagyonbiztonságról gondoskodni.

Such György hangsúlyozta: a rádió udvarán történt atrocitásokat nem látta, de ha látta volna, utasította volna a rendőri vezetést, hogy azt szüntessék be. Többször is kijelentette: nem érezte, és nem érzi feladatának, hogy a rádió épületében lévő rendőri állomány tevékenységét ellenőrizze.

Kérdésre válaszolva elmondta: a rádió udvarán fogvatartott, térdepeltetett embereket nem látott, és vezetőtársai sem jelentettek ilyet, a bántalmazásokról is csak jóval később értesült. Felvetette: egyébként is mi oka lett volna feltételezni, hogy törvénytelen bántalmazásokra kerül sor a rádió udvarán.

Beszámolt arról is, hogy a rádió épületében lévő rendőri állomány rendkívül udvarias volt a rádió dolgozóival, nem is tűrte volna el annak ellenkezőjét. Arra a felvetésre, nem volt-e gyanús a számára a vér a rádió udvarán, úgy válaszolt: nem, mert a rádió épületében lévő rendőri vezetői pontról, az erkélyes szobából maga is látta, hogy a kordonból kitörő rendőrök részéről "kézrátétel történt", amikor egy-egy tüntetőt "kiemeltek".

Perlaki Attila volt VIII. kerületi rendőrkapitány az albizottság előtt elmondta: az MTV-székház ostroma utáni napon a rádió vezetését arról tájékoztatta, hogy a bűnügyi szolgálattól származó információ szerint a tüntetők be akarnak hatolni a rádió épületébe, és petíciót akarnak beolvastatni.

A rádió körül kordont emeltek, illetve rendőri egységeket, valamint tűzoltórajt telepítettek a nyolc  épültből álló komplexumba. Közlése szerint a rádió védelmére kirendelt rendőri egység védőfelszereléséről részben neki kellett gondoskodnia, ezért egy sportklubtól kért térd- és könyökvédőket harminc rendőr részére.

A volt kapitány hangsúlyozta: ő maga a rádió épületében volt, de nem látta a bántalmazásokat, azokat nem is jelentették neki. Ha tudott volna azokról, intézkedett volna.

Perlaki Attilát a 2006. október 23-ai eseményekről is kérdezték. Wittner Mária (Fidesz) kérdésére a volt kapitány elmondta: a Corvin közben rendezett ünnepség után a hangadók azt mondták, "menjünk rá a Fideszre", és a Corvin közből így indult a tömeg a Fidesz-rendezvényre.