Törölték a jelöltek közül az etyeki polgármestert

2010.09.17. 18:49
Törölte az Országos Választási Bizottság (OVB) a polgármesterjelöltek nyilvántartásából Szűcs Lajost, akit Etyeken vettek nyilvántartásba. Az OVB azért döntött így, mert a jelölt a hivatásos állományúak passzív választójogáról szóló alkotmánymódosítás miatt nem választható, így nem indulhat az októberi önkormányzati választáson.

Az OVB egy magánszemély fellebbezése nyomán foglalkozott az etyeki polgármester ügyével. A magánszemély azzal fordult az etyeki választási bizottsághoz, hogy a település internetes oldalán arról értesült: Szűcs Lajos – aki függetlenként most is a Fejér megyei települést vezeti – többször is elismerte, hogy 2009-ig az Országos Rendőr-főkapitányság állományában dolgozott.

A kifogást benyújtó magánszemély hivatkozott arra az alkotmánymódosításra, amely szerint a rendőrség, katonaság, nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai a leszerelésüktől számított három éven belül nem indulhatnak jelöltként az önkormányzati képviselők választásán, és ezért kérte a jelölt törlését a nyilvántartásból.

A helyi választási bizottság a területi bizottsághoz tette át a kifogást, mert álláspontja szerint a polgármester választójogának elvesztése ügyében nem jogosult a vizsgálatra.

A területi választási bizottság elutasította a kifogást, azzal érvelve, hogy a jogorvoslati kérelem Szűcs Lajos polgármesterjelöltként történő nyilvántartásba vétele ellen irányul, ez azonban már augusztus 23-án jogerőre emelkedett.

A magánszemély azonban az OVB-hez fordult fellebbezésével, mert szerinte a jogsértés – hogy a jelölt szerepel a nyilvántartásban, annak ellenére, hogy ez az alkotmányba ütközik – folyamatosan fennáll.

Az OVB pénteki ülésén helyt adott a fellebbezésnek és Szűcs Lajost az említett alkotmánymódosítás miatt törölte a polgármesterjelöltek nyilvántartásából.

Az OVB döntése meghozatalakor a helyi bizottság egyik ülésének jegyzőkönyve alapján köztudomásúnak fogadta el, hogy Szűcs Lajos a rendőrség hivatásos állományú tagja volt, és emellett a testületnek hivatalos tudomása is volt a tényről, mivel az OVB elé már többször került Szűcs Lajos polgármesterjelölt nyilvántartásba vételével kapcsolatos beadvány, és az egyikben megküldték azt az országos rendőr-főkapitányi parancsot is, amely szerint Szűcs szolgálati jogviszonyát 2009. január 31-i hatállyal megszüntették.

Az OVB tehát arra jutott, hogy Szűcs Lajos az alkotmány augusztus 19-i hatálybalépésével elvesztette passzív választójogát. A választási eljárási törvény szerint a jelölt kiesik és törölni kell a jelöltek nyilvántartásából, ha a választási eljárás során elvesztette passzív választójogát, és mivel Szűcs Lajossal ez történt, az OVB törölte a nyilvántartásból.

A határozat ellen bírósági felülvizsgálatot lehet kérni, ekkor a Legfelsőbb Bíróság hoz döntést az ügyben. Szűcs Lajos már jelezte, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

Etyeken három polgármesterjelölt maradt állva: Garaguly Tibor (független), Pécseli József (Fidesz-KDNP) és Wortmann Ádám (Faluébresztő Egyesület).