Vatikáni vizsgálat miatt menthették fel a Pécsi Egyházmegye gazdasági vezetőjét

MTI/OS
2010.09.17. 20:20 Módosítva: 2010.09.18. 01:27
Egy keresztény folyóirat főszerkesztője szerint gazdasági visszaélések és egy pedofílügy miatt indított vizsgálatot a Vatikán a Pécsi Egyházmegye vezetői ellen, az egri püspök pedig segédkezett a történtek eltussolásában. A napokban felmentették a gazdasági igazgatót. A Pécsi Egyházmegye cáfolta, hogy Wolf Gyula távozása összefüggésben állna a vatikáni vizsgálattal.

Mayer Mihály, a Pécsi Egyházmegye megyés püspöke felmentette hivatalából a püspökség két vezető beosztású alkalmazottját, a gazdasági igazgatót és a püspöki iroda vezetőjét.

Az ügy egyik előzménye lehet az a levélrészlet, ami az Egyházfórum keresztény folyóirat 2007/2. számában jelent meg, súlyos anyagi visszaélésekkel gyanúsítva az egyházmegye vezetőit. A levélben említés esett egy, pedofil képek letöltése miatt tartott püspökségi házkutatásról, a "homoszexuális barátoknak" juttatott egyházmegyei javadalmakról, illetve egy külföldön pedofil ügybe keveredett papról, akit Mayer Mihály püspök menekített haza a felelősségre vonás elől.

A levelet a folyóirat főszerkesztője, Wildmann János egy évvel korábban elküldte Ternyák Csabának, aki akkor a vatikáni Papi Kongregáció titkára volt. Ternyák azonban nem kezdeményezett eljárást, inkább tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye vezetőit a levél tartalmáról és küldőjéről.

Ezt követően fordultak Wildmannék különböző vatikáni hivatalokhoz és magyar egyházi vezetőkhöz. Rómában másként ítélték meg a helyzetet, mint az időközben az egri egyházmegye élére kinevezett érsek, és vizsgálatot indítottak.

A vádakat soroló levélről három évvel később, idén márciusban a HVG is hírt adott, miután az Egyházfórum akkori száma az ügy eltussolása miatt bűnpártolással vádolta a frissen egri érsekké kinevezet Ternyákot. A sajtómegjelenések nyomán Ternyák közleményben reagált a bűnpártolás vádjára, kifejtve, hogy a neki 2006-ban küldött levélre annak stílusa miatt nem reagált, Egyben felkért minden „a főszerkesztő úrhoz hasonló érzületű üzenetküldőt", hogy vádjaikkal közvetlenül a nyomozó hatóságokhoz forduljanak.

Wildmann a válaszában leírta, hogy nemcsak a vizsgálat elmaradását tekinti bűnpártolásnak, hanem azt is, hogy Ternyák figyelmeztette a levél érintettjeit a feladó kilétéről, lehetővé téve a bizonyítékok megsemmisítését és a tanúk megfélemlítését. A főszerkesztő szerint Ternyák veszélybe sodorta a lap informátorait, akik egzisztenciálisan is függtek az egyházmegyétől, egyben felhívta a figyelmet, hogy az egyház előírásai szerint az ilyen ügyekkel tilos a világi hatóságokhoz fordulni.

Wildmann az Indexnek elmondta: több forrásból is úgy értesült, hogy pár napja menesztették az ügyben érintett papot, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatóját, Wolf Gyulát. (Wolf a hivatal honlapja szerint még betölti a pozíciót). A főszerkesztő már hónapokkal ezelőtt úgy értesült, hogy a vatikáni vizsgálat szeptemberre hoz eredményt, így a helyzet szerinte magáért beszél: Wolfot vétkesnek találták.

A Független Hírügynökség más, neve elhallgatását kérő forrásból úgy értesült, hogy az egyházmegyének utalt állami támogatások felhasználásával és a különböző egyházmegyei beruházások, illetve felújítások gazdasági ügyeivel kapcsolatban merültek fel elszámolási problémák, míg voltak olyan egyházmegyei alkalmazottak, akik homoszexuális zaklatás áldozataivá váltak. Közülük néhányan más egyházmegyébe kérték át magukat, de voltak olyanok is, akik a papi hivatást hagyták el a zaklatások miatt.

A Pécsi Egyházmegye közleményében elismerte Wolf távozását, de cáfolta annak állítólagos okát. Szerintük annyi történt, hogy lejárt az egyházmegye gazdasági tanácsának megbízatása, és a vagyonkezelő (Wolf Gyula) mellett az irodaigazgató személyében is változás történt.

Hangsúlyozták: a hivatalát 20 éven át betöltő korábbi gazdasági vezető megromlott egészségi állapotára hivatkozva kérte felmentését a megyéspüspöknél, aki ezt elfogadta és az egyházmegye érdekében végzett lelkiismeretes, szakszerű munkáját megköszönve 2010. szeptember 30-al felmentette őt.

"A Wildmann János által tévesen közölt állítással szemben a szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye. Püspök úr az egyházmegyei vagyonkezelőt az egészségi állapota miatt mentette fel és nem menesztette" - olvasható az egyházmegyei hatóság közleményében.